Χαραλαμπίδου: Φραστικό λάθος η απαγόρευση των απολύσεων

Μία δήλωση της βουλευτού Α' Θεσσαλονίκης, Δέσποινας Χαραλαμπίδου, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προκάλεσε την έκπληξη όσων την άκουσαν ή τη διάβασαν λίγο αργότερα από το news.gr. Η κυρία Χαραλαμπίδου ουσιαστικά προανήγγειλε, μέσω της ομιλίας της, την κατάργηση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Δείτε την ομιλία της Δέσποινας Χαραλαμπίδου

Σε επικοινωνία, που είχε μαζί της το news.gr, η κυρία Χαραλαμπίδου ανακάλεσε ουσιαστικά τη δήλωσή της, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται περί... φραστικού λάθους.

“Μπορείτε να ανατρέξετε στην ομιλία, η οποία δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα μου. Στην εκφορά του λόγου έκανα ένα μικρό λάθος και αντί να πω 'θα βάλουμε φραγμό στις απολύσεις', είπα εκ παραδρομής 'θα απαγορεύσουμε τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα'. Σε κάθε περίπτωση, ξέρουμε ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις απολύσεις. Παρόλ' αυτά, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιέχονται δύο βασικά πράγματα σε ό,τι έχει σχέση με τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα”, σημειώνει η βουλευτής.

Αναφερόμενη στους δύο άξονες, που έχει θέσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρει: "Ο πρώτος είναι ότι επιχειρήσεις, που είναι κερδοφόρες, δεν νομιμοποιούνται να απολύουν. Επ' αυτού, μπορεί να περάσει νομοθετική ρύθμιση", υποστηρίζει. "Επίσης, είμαστε μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, όπου η αιτιολόγηση απόλυσης δεν περιλαμβάνεται στο εργατικό της δίκαιο. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να υφίσταται”, τονίζει η κυρία Χαραλαμπίδου.

Όπως διευκρινίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή, όπου ο βασικός κορμός θα είναι η επαναφορά στο εργατικό δίκαιο της ασφαλιστικής δικλείδας, που ονομάζεται αιτιολόγηση απόλυσης.

“Αυτό, που είναι τραγικό, είναι ότι υπάρχει πλήρης ασυδοσία και αυθαιρεσία της εργοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Δεν γίνεται να επικρατεί το δίκαιο του εργοδότη. Δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα και έχω στην πλάτη μου πολλές απολύσεις, γνωρίζοντας πολύ καλά το τοπίο της απασχόλησης”, συμπληρώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει το δημόσιο χρέος με στόχο τη διαγραφή μέρους αυτού. “Η αμφισβήτηση θα έρθει με τη δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι επαχθές και παράνομο”, αναφέρει στις αιτιάσεις της η κυρία Χαραλαμπίδου.

Εμμένει, πάντως, στη στάση του κόμματός της περί ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, ενώ ζητάει για μία ακόμα φορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα.

(Η σχετική ομιλία της κυρίας Χαραλαμπίδου από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή όπως δημοσιεύεται στην προσωπική ιστοσελίδα της)

Ακολουθεί το βίντεο από την ομιλία της στη Βουλή, όπου υπάρχει η λανθασμένη - σύμφωνα με την ίδια - αναφορά, περί απαγόρευσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.