Αυλαία για το Ειδικό Δικαστήριο με τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ακούει όρθιος ενώπιον των 13 δικαστών το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει για τους χειρισμούς στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
"Είμαι αθώος κύριε πρόεδρε. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες" είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου.
Στα πίσω έδρανα η σύζυγός του, συνεργάτες , φίλοι αλλά και συγγενείς του.
Λίστα Λαγκάρντ: Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των συγγενών Παπακωνσταντίνου, παρά το σάλο που προκάλεσε η υπόθεση
Ο άλλοτε πανίσχυρος τσάρος της οικονομίας είναι αντιμέτωπος με τα κακουργήματα της νόθευσης δημόσιου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίκη διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου εκεί όπου πριν από 24 χρόνια εκδικάστηκε η υπόθεση του " σκανδάλου Κοσκωτά".
Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός, μέσω των συνηγόρων του, υπέβαλε αίτημα ώστε να μην φωτογραφηθεί ωστόσο ο πρόεδρος του Δικαστηρίου επέστρεψε να πάρουν λίγα " καρέ" οι φωτογράφοι και μερικά πλάνα η Δημόσια τηλεόραση.
Έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας καθώς οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται, εκτός απροόπτου, τις απογευματινές ώρες , λόγω των υπόλοιπων υποχρεώσεων που έχουν στα τμήματά τους οι δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το κατηγορητήριο
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται σύμφωνα με την κατηγορία να αφαίρεσε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα τριών συγγενών του. Οι δικαστές κατά πλειοψηφία δέχτηκαν πως προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του για τη νόθευση της λίστας είτε για να μην ζημιωθεί η "πολιτική του εικόνα", είτε για να εξυπηρετήσει οικονομικά τους συγγενείς του και να αποφευχθεί ο φορολογικός τους έλεγχος. Όπως εκτιμάται στο παραπεμπτικό βούλευμα η ζημιά που προκάλεσε στο Ελληνικό Δημόσιο με τις ενέργειες του ο Γ. Παπακωνσταντίνου αγγίζει το 1.900.000 ευρώ.
Τι λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Ο πρώην υπουργός αρνείται κατηγορηματικά ότι αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ "δείχνοντας", μάλιστα, ως υπεύθυνο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου διαφαίνεται ξεκάθαρα η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ενώπιον του δικαστηρίου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθώς αναφέρει ότι:
"Το αρχικό usb όχι απλώς δεν υπάρχει στη δικογραφία, αλλά ομολογείται από τον παραλήπτη του Ιωάννη Διώτη ότι κατεστράφη εκ μέρους του όχι κατά λάθος, αλλά επίτηδες!...Με την εξαφάνισή του χάθηκε το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε την προσαπτόμενη στο πρόσωπό μου νόθευση".
Οι δικαστές
Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο αρεοπαγίτης Ν. Πάσσος και εισαγγελέας η Ξ. Δημητρίου – Βασιλοπούλου, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Από τον Άρειο Πάγο βρίσκονται στην έδρα οι Κ. Τσόλας, Δ. Κράνης, Δ. Κόμης, Αν. Ζευγώλης, Αρ. Σταυράκης, Μ. Γαλάνη - Λεοναρδοπούλου και από το ΣτΕ οι Δ. Πετρούλιας, Α. Θεοφιλοπούλου, Α. Σακελλαροπούλου, Μ. Παπαδοπούλου, Κ. Πισπιρίγκος, Τ. Κόμβου. Στην διαδικασία θα παρίστανται και 7 αναπληρωματικά μέλη.
Και οι μάρτυρες...
Μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι οι πανεπιστημιακοί Ν. Αλιβιζάτος και Ν. Διαμαντούρος και ο Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Επίσης, έχουν κληθεί για να καταθέσουν οι Απόστολος Δελτσίδης, πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ, Χρυσή Χατζή διευθύντρια του γραφείου του πρώην υπουργού, Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής, Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Ο πρώην υπουργός θα προτείνει και μάρτυρες υπεράσπισης.
Η κατάθεση Χατζή
Στην επίμαχη σύσκεψη, σύμφωνα με την κατάθεση της κ. Χατζή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για εμπιστευτικά στοιχεία που αφορούσαν καταθέσεις περιπου 2 δις στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία. Η μάρτυρας είπε πως ο υπουργός ανέφερε πως είχε δώσει τα στοιχεία στον κ.Καπελλερη (ΣΔΟΕ) ώστε να δει αν τα ονόματα αυτά ειναι αληθή, κλπ.
"Εκεί μας είπε ότι είναι ευαίσθητη η φύση του εγγράφου γιατί δεν το πήραν από την τράπεζα και γι' αυτό ζήτησε έλεγχο απο τον κ. Καπελέρη για τα μεγαλύτερα ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσά. Ο κ. Καπελέρης του είπε πως υπάρχουν ενδείξεις , π.χ αναφέρθηκε το όνομα μια κυρία που ειχε 500 εκατομμύρια δολάρια ενώ ήταν υπάλληλος μιας εταιρίας" είπε στο δικαστήριο και μιλώντας και πάλι για την σύσκεψη υποστήριξε ότι ο υπουργός ζήτησε να μάθει με ποιο τρόπο θα προχωρούσε. "Ο κ. Μπανος είπε πως αν δεν υπάρχει εκκρεμής νόμιμη διαδικασία, πιστεύει πως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Και πως πρέπει να κινηθεί δικαστική συνδρομή αλλά τα στοιχεία από μόνα τους δεν αποδεικνύουν φοροδιαφυγή, αλλά μπορούν να αποτελέσουν βάση ελέγχου".
Εισαγγελέας: Θα μπορούσε με αυτά, χωρίς τη λίστα ο κ. Καπελερης να κάνει έλεγχο;
Μάρτυρας: Φυσικά θα μπορούσε αφού τα ονόματα που δόθηκαν στον κ. Καπελέρη ήταν ουσιαστικά το ήμισυ του συνολικού ποσού που υπήρχε στη λίστα. Φαινόταν ότι υπήρχε ψωμί και αποφασίστηκε να επιχειρηθεί διακρατική συμφωνία με τους Ελβετούς ώστε να φορολογούνται τα χρήματα Ελλήνων στο εξωτερικό.
Εισαγγελέας: Πως θα γινόταν ο έλεγχος κυρία μάρτυς, χωρίς τη λίστα;
Μάρτυρας: Ο υπουργός είπε να γίνει έλεγχος σε αυτά τα ονόματα και αν χρειαστεί να υπάρξει ειδικό κλιμάκιο ελέγχου το οποίο θα μπορούσε να φέρει ο κ. Καπελερης.
Εισαγγελέας: Δηλαδή έδωσε μια εντολή χωρίς πρακτικά. Πως γίνεται έτσι;
Μάρτυρας: Το ΣΔΟΕ είχε εντολή να ερευνήσει , δεν χρειαζόταν γραπτή εντολή. Το αποτέλεσμα της συσκέψεως ήταν αυτό. Να συνεχιστεί η έρευνα και θα μπορούσε να ζητήσει ειδικό κλιμάκιο έλεγχου , κάτι που ο κ. Καπελερης δεν έκανε.
"Ο υπουργός μου είχε πει, αρχές Ιουνίου, "έδωσα στον κ. Διώτη τα πλήρη στοιχεία που μου περιήλθαν από τη Γαλλία. Του τα έστειλα με την Ασφάλεια μου".
"Είναι αθώος"
Αβάσιμες χαρακτήρισαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου οι συνήγοροι του σε δηλώσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωην υπουργός είναι αθώος.
Ο Βασίλης Δημακόπουλος τόνισε ότι "είναι ακέραια η πεποίθηση μας οτι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι αθώος. Θα αποδειχτεί προοδευτικά όσο προχωρά η δίκη. Είναι αβάσιμες οι κατηγορίες που δεν συνάδουν με το ήθος και την ευπραίπεια του κ. Παπακωνσταντίνου και με τις προσπάθειες που έκανε να σώσει τη χώρα".
Ο Τάκης Βασιλακόπουλος σε δηλώσεις του επεσήμανε πως τον ικανοποιεί το γεγονός ότι "έχουμε νηφάλια διαδικασία". "Μας δίνει την πεποίθηση οτι όλα τα ελαττώματα της κατηγορίας θα θεραπευτούν. Ήδη με την έκδοση του βουλεύματος έχουν αναδειχτεί ελαττώματα. Όπως διαφάνηκε άλλωστε και στη διαδικασία, ο φορολογικός έλεγχος δεν έχει τελειώσει", τόνισε ο συνήγορος.