Του Γιώργου Λαμπίρη
Τα έξι πρόσωπα που διετέλεσαν Πρόεδροι της Δημοκρατίας μεταπολιτευτικά, έχουν όλοι κάτι κοινό μεταξύ τους. Και οι έξι προέρχονταν από νομικές σπουδές και είτε ήταν ανώτατοι δικαστικοί, είτε δικηγόροι.
Από τον κανόνα αυτόν δεν ξέφυγε ούτε ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο πέμπτος κατά σειρά Πρόεδρος της μεταπολίτευσης, ενώ δικηγόρος είναι και ο σημερινός υποψήφιος, Σταύρος Δήμας.
Ο Στεφανόπουλος, γιος του Πατρινού υπουργού, Δημήτριου Στεφανόπουλου, εντάχθηκε στην πολιτική στα 32 του, προσχωρώντας στην Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (Ε.Ρ.Ε.). Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 1964.
Με την πτώση της χούντας εντάσσεται στη Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται και πάλι βουλευτής το 1974, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ θα συνεχίσει να εκλέγεται έως και το 1985.
Η σύγκρουση με τον Μητσοτάκη
Μετά την παραίτηση του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος αποσύρθηκε το 1984 για λόγους Υγείας, ο Στεφανόπουλος βάζει υποψηφιότητα το1985 . Στη διάρκεια της διαδικασίας συγκρούεται με τον ανθυποψήφιό του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ μετρούσε ήδη μία ακόμα ήττα ως υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος με αντίπαλο τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Μία πολιτική αναμέτρηση, η οποία λαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κατά μέτωπον σύγκρουσης.
Ο Μητσοτάκης εκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο Στεφανόπουλος αποχωρεί από το κόμμα για να ιδρύσει τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗ.ΑΝΑ.). Η ΔΗ.ΑΝΑ. παρόλ' αυτά δεν τυγχάνει της ανταπόκρισης που περίμενε ο Κωστής Στεφανόπουλος. Μάλιστα, το 1994, θέτει το δίλημμα ότι αν δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για την είσοδο του κόμματός του στην ευρωβουλή, ο ίδιος θα αποσυρθεί από την πολιτική.
Το κόμμα δεν καταφέρνει να εκλέξει ευρωβουλευτή και ο Κωστής Στεφανόπουλος, αναστέλλει του λειτουργία του κόμματός του.
Ωστόσο, ο Στεφανόπουλος δεν θα έμενε για πολύ καιρό εκτός πολιτικής.
Το 1995 ο σημερινός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βγάζει ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ από το πολιτικό αδιέξοδο. Ως πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, ο Σαμαράς προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο.
Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να διαφύγει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, καθώς συγκέντρωνε 171 βουλευτές και δεν επιθυμούσε για κανένα λόγο τη διάλυση της Βουλής.
Η Νέα Δημοκρατία με πρόεδρο τον Μιλτιάδη Έβερτ, προτείνει από την πλευρά της ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αθανάσιο Τσαλδάρη. Στην εξέλιξη της διαδικασίας ο Κωστής Στεφανόπουλος εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, με 181 ψήφους που συγκέντρωσε από το ΠΑΣΟΚ και την Πολιτική Άνοιξη.
Η πολιτική συναίνεση στο πρόσωπο του Στεφανόπουλου
Ο Κωστής Στεφανόπουλος επανεκλέγεται Πρόεδρος και το 2000, όταν σε μία σημαντική στιγμή για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία συμφωνούν στην υποψηφιότητά του, ως πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Η θητεία του ανανεώνεται για πέντε ακόμα χρόνια, καθώς εκλέγεται με ρεκόρ ψήφων – 269 – από την πρώτη ψηφοφορία. Στην ίδια ψηφοφορία 10 βουλευτές του ΣΥΝ ψήφισαν τον Λεωνίδα Κύρκο, ενώ οι 19 του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ δήλωσαν “παρών”.
Μετά τη λήξη και της δεύτερης θητείας του, το 2005, όταν τον διαδέχτηκε ο Κάρολος Παπούλιας, μένει για αρκετά μεγάλο διάστημα εκτός πολιτικής.
Επανεμφανίζεται το Δεκέμβριο του 2011, όταν στηρίζει τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στην κατεύθυνση εξάντλησης της τετραετίας και αποφυγής πρόωρων εκλογών.
Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών από το Νοέμβριο του 1974 έως το Σεπτέμβριο του 1976, καθώς και υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών από το Σεπτέμβριο του 1976 έως και το Νοέμβριο του 1977. Μετά τις εκλογές του 1977, όταν και επανεξελέγη βουλευτής ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Προεδρίας της κυβέρνησης, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.