Του Γιώργου Λαμπίρη
Tους λόγους, που τον φέρνουν απέναντι σε πρόσωπα και πράγματα, τα οποία σχετίζονται με το Ποτάμι, εξήγησε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, πρώην γενικός συντονιστής μελών του κόμματος, μιλώντας στο news.gr.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, πολλοί από τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν εθελοντικά με το κόμμα, έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες, βρήκαν απέναντί τους στελέχη ή υποψηφίους κατά τη διοργάνωση εκδηλώσεων προεκλογικά, σε όλη τη χώρα. "Πολλές φορές κλήθηκα να κάνω τον τροχονόμο. Ποιος θα πάει στη μία εκδήλωση και ποιος στην άλλη.
Στην πραγματικότητα ανακοινώναμε ποιες ήταν οι εκδηλώσεις, και στη συνέχεια όποιος υποψήφιος ήθελε πήγαινε. Στην πορεία όμως ξεκίνησαν οι διεκδικήσεις για το ποιος θα πάει, ενώ το κλίμα ήταν συγκρουσιακό. Ως άνθρωπος που ήμουν στη μέση μεταξύ γραφείων, εθελοντών και υποψηφίων, ως γενικός συντονιστής μελών βρισκόμουν συχνά στη μέση συγκρουσιακών διαθέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι διαθέσεις που είχε ένας υποψήφιος, για το αν θα συνυπάρξει ή όχι με άλλους υποψηφίους και ποιους. Μία κατάσταση, που προσωπικά με έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση".
"Μπορώ να τους καταλάβω με την ιδιότητά μου ως ψυχίατρος"
Ένας ακόμα λόγος που τον οδήγησε στο να γράψει το συγκεκριμένο κείμενο, καταδεικνύοντας αδυναμίες και παραλείψεις στο εσωτερικό του Ποταμιού, ήταν σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημητριάδη οι συγκεχυμένες αρμοδιότητες, καθώς το κόμμα βρισκόταν και βρίσκεται, όπως λέει, "σε εμβρυϊκή κατάσταση". "Υπήρχαν αρκετά περίεργες μεταξύ του στελεχιακού δυναμικού, σε επίπεδο που ένιωθα ότι δεν υπήρχε συνεργασία, αλλά ένας περίεργος αγώνας που δεν ήταν απολύτως κατανοητός και εξυπηρετούσε μία τάση προσωπική προβολής. Βρέθηκα συχνά απολογούμενος, να προσπαθώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας επειδή επισήμαινα αυτές τις δυναμικές μεταξύ των ανθρώπων. Όλα αυτά προσπάθησα να αντιληφθώ μέσω της δουλειάς μου ως ψυχίατρος".
"Τα ποσοστά των ευρωεκλογών είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά"
Διαψεύδει το γεγονός, ότι τα ποσοστά των ευρωεκλογών ήταν εκείνα που τον οδήγησαν στο να αντιδράσει. "Η πρόβλεψή μου ήταν ένα ποσοστό της τάξεως του 6 έως 7%. Επομένως σε ό,τι με αφορά το αποτέλεσμα δεν ήταν μη αναμενόμενο. Αντιθέτως ήταν ιδιαίτερα θετικό. Αλίμονο εάν ένα νεοεμφανιζόμενο κόμμα είχε διαφορετικό ποσοστό σε τόσο σύντομο διάστημα. Τα δημοκρατικά κόμματα που δεν δημιουργούν φανατισμό είναι λογικό και φυσιολογικό να έχουν σταδιακά αυξανόμενα ποσοστά".
"Παραμένω μέλος του Ποταμιού"
Ο ίδιος, όπως διευκρινίζει παραμένει μέλος του Ποταμιού. "Η προσπάθειά μου, μέσω του άρθρου μου ήταν να βελτιώσω περισσότερο την επικοινωνία μεταξύ των δομών και να εισακούεται η βάση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε. Η βάση είχε πολλά παράπονα που τα παραβλέπαμε και πρέπει να εισακούγονται".
"Δεν ήταν όλοι στο ποτάμι με την καρδιά τους, αλλά για τον εαυτό τους"
Εμφανίζεται επικριτικός όταν αναφέρεται σε πρόσωπα, τα οποία, όπως υποστηρίζει δεν βρέθηκαν εκεί μόνο για να προσφέρουν, αλλά επιδιώκοντας ατομικό κέρδος και προβολή. "Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι δεν ήταν όλοι οι άνθρωποι εκεί με την καρδιά τους, αλλά για τον εαυτό τους. Όλο αυτό στις στιγμές της έντασης ήταν εξαιρετικά σαφές".
"Δεν επιδιώκω προσωπική προβολή"
"Σε ό,τι με αφορά προσωπικά απολαμβάνω μιας καλής σχέσης και εκτίμησης με τους περισσότερους από τους υποψήφιους καθώς και με τον ίδιο τον Θεοδωράκη. Από εκεί και πέρα η δική μου συνεισφορά δεν είχε τη λογική της ανάδειξης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι είχε γίνει συζήτηση για να είμαι υποψήφιος για την ευρωβουλή, σε μία περίοδο που υπήρχαν ζυμώσεις. Παρόλ' αυτά ο ίδιος, με γραπτό μήνυμά μου, εξήγησα ότι προκειμένου να κάνω απερίσπαστος τη δουλειά που μου είχε ανατεθεί δεν ήθελα να μπω σε μία κατάσταση εγρήγορσης για το ευρωψηφοδέλτιο και ζήτησα την πλήρη εξαίρεσή μου από τη διαδικασία", τονίζει ο κύριος Παπαδημητριάδης.
Σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από την πλευρά του κόμματος.
"Δεν χρωστάω, μου χρωστάνε"
Απαντώντας σε αιχμές προς το μέρος του αναφέρει συγκεκριμένα ότι: "Άκουσα ότι κάποιο στέλεχος εκ των συνεργατών που δουλέψαμε μαζί καταλογίζει αχαριστία με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, υπονοώντας εμένα. Το μόνο που μπορώ να του απαντήσω είναι ότι έχοντας καταβάλει 88 μέρες σκληρής δουλειάς, έχοντας αφήσει την πραγματική μου εργασία πίσω δεν νιώθω ότι χρωστάω σε κανέναν. Στην πραγματικότητα όμως ισχύει το αντίθετο. Κατά την κρίση μου πάντως και όπως σας ξαναείπα, με δεδομένο το ότι είμαι ψυχίατρος, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ζήτημα συναισθημάτων και συναισθηματικής φόρτισης. Υπάρχει ζητούμενο δημοκρατικότητας, δουλειάς και συνεργασίας με ισότιμους όρους".
"Γιατί δεν περίμενα το Συνέδριο για να μιλήσω"
Τέλος απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι δεν περίμενε το Συνέδριο για να μιλήσει και να εκφράσει τις διαφωνίες του, αλλά το κάνει τώρα μέσω άρθρου, απαντάει: "Καταρχάς είχα στείλει ήδη μία επιστολή σε όλους τους υποψήφιους και στο Θεοδωράκη, για να έχει το Συνέδριο ουσία και οι δημοκρατικές διαδικασίες να αποδώσουν όργανα κόμματος μέσω δημοκρατικής διαδικασίας και επιλογής. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διασφαλιστεί από ένα και μοναδικό όργανο του κόμματος που εκλέγεται. Ακόμα και η θέση του γενικού συντονιστή μελών που είχα μέχρι πρότινος - παραιτήθηκα την επομένη των εκλογών - πρέπει να είναι εκλόγιμη θέση. Επίσης, για ένα δημοκρατικό κόμμα επιβάλλεται να έχει δημόσιο διάλογο. Δεν είναι κλαμπ, ούτε μασονική στοά", σημειώνει με νόημα.