Ποιος είναι ο Κάρας που πρόσβαλε τον Τσίπρα μεσα στη Βουλή

Τουλάχιστον θύελλα και ένα παρ' ολίγον διπλωματικό επεισόδιο, προκάλεσε η δήλωση του ανθρώπου που ελέγχει την τρόικα, Ότμαρ Κάρας, μέσα στη Βουλή ότι ο Αλέξης Τσίπρας, επί μία ώρα, δεν έλεγε τίποτα όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν. Το διπλωματικό επεισόδιο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας της λάθος μετάφρασης... Αν η δήλωση είχε αρχικά μεταφραστεί σωστά τότε είναι βέβαιο ότι θα υπήρχαν άλλες αντιδράσεις μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Ο Κάρας ήταν να έρθει στην Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου. Ωστόσο η επίσκεψη που θα πραγματοποιείτο στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2014 υπό τον επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει τον ρόλο της τρόικας, Αυστριακό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας, αναβλήθηκε για μεταγενέστερη ημερομηνία γιατί εκείνες τις μέρες ήταν σε εξέλιξη εκδηλώσεις για την ανάληψη της προεδρείας.
Μάλιστα η αναβολή της επίσκεψης είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για πανικόβλητη κυβέρνηση που "σπεύδει να αναβάλει την επίσκεψη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις του μνημονίου".

Ο Ότμαρ Κάρας ανέλαβε επικεφαλής της επιτροπής για τον έλεγχο του ρόλου της τρόικας στις χώρες της Ευρώπης το τέλος του 2013. Από τότε έως σήμερα έχει πολλές φορές απασχολήσει την ελληνική κοινή γνώμη με τις παρατηρήσεις και τις διαπιστώσεις του για την τρόικα. Μόλις χθες, αν και παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για την κρίση, αθώωσε την τρόικα λέγοντας ότι ήταν απαραίτητη.

Αρχικά ήταν «λάβρος» κατά των αποφάσεων και του τρόπου δράσηςτης τρόικας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στη συνέχεια όμως υιοθέτησε μια πιο «ήπια» προσέγγιση, φτάνοντας μάλιστα να δηλώνει πως «χωρίς την τρόικα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα είχαν χρεοκοπήσει και οι κοινωνικές επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο μαζικές».

Γεννημένος το 1957 στην μικρή πόλη Ybbs της Αυστρίας, ο 57χρονος σήμερα Ότμαρ Κάρας είναι μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από το 1999. Εκλέγεται με το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα και είναι αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων.

Ο κ. Κάρας είναι παντρεμένος με τη δρ. Κριστίνα Βαλντχάιμ Κάρας κόρη του Κουρτ Βαλντχάιμ που από το 1972-1981 ήταν γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και από 1986-1992 πρόεδρος της Αυστρίας.

Έχει δίπλωμα Magister στη φιλοσοφία (1996), δίπλωμα Μάστερ στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο των Επιχειρήσεων (M.B.L.) από το HSG (1997). Υπήρξε διοικητικό στέλεχος σε τράπεζες και ασφαλιστικές επιχειρήσεις (1981-1995).

Η πορεία του

-Ομοσπονδιακός πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών (1976-1979). Πολιτικός εισηγητής του ÖVP (1979-1980). Πρώτος αντιπρόεδρος του αυστριακού ομοσπονδιακού κύκλου νεολαίας (1980-1990). Ομοσπονδιακός πρόεδρος της νεολαίας του ÖVP (1981-1990). Μέλος της ηγεσίας του ÖVP (1981-1991). Γενικός γραμματέας του ÖVP (1995-1999). Πρόεδρος της Αυστριακής Πρόνοιας (από το 1998). Αντιπρόεδρος της Νεολαίας Ευρωπαίων Χριστιανοδημοκρατών (EUJCD) (1981-1990). Μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης (EDU) (από το 1995). Μέλος του προεδρείου της Ένωσης Αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Αυστρίας. Μέλος του τοπικού και του ομοσπονδιακού προεδρείου του αυστριακού συνδέσμου εργατοϋπαλλήλων (ÖAAB).
Βουλευτής του Αυστριακού Κοινοβουλίου (1983-1990). Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (από το 1999)·
Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης) (από το 2007).
-Εκπρόσωπος της Ομάδας ΕΛΚ για οικονομικά θέματα (2002-2004).

-Επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών του ÖVP στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (από το 2011).
-Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (από το 2012).
-Αντιπρόεδρος και ταμίας της Ομάδας ΕΛΚ (2004-2011).
-Πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Schuman στη Βουδαπέστη, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Robert Schuman.
-Εκπρόσωπος και ιδρυτής του διακομματικού φόρουμ πολιτών "Ευρώπη 2020".