Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής "αφορά την κυβέρνηση και τους πολίτες της Ελλάδος", απάντησε το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην χώρα μας, μετά με τις συλλήψεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και ηγετικών στελεχών του κόμματος.
Στο μεταξύ, έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των βρετανικών ΜΜΕ. Σήμερα τα περισσότερα από αυτά εστιάζονται στις απολογίες των τεσσάρων βουλευτών στον ανακριτή, αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύει η άνοδος της ακροδεξιάς την Ευρώπη.
"Το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα προκαλεί αμηχανία, όχι μόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν. Υπάρχει ανησυχητική ομοιότητα με νεοναζιστικές κινήσεις που αδιαφορούν για τις δημοκρατικές αξίες", υπογραμμίζει η εφημερίδα Financial Times.
Κατά την εφημερίδα, η άνοδος της Χρυσής Αυγής οφείλεται στα σκληρά μέτρα λιτότητας καθώς όπως υπογραμμίζει η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά. "Τα σκληρά αποτελέσματα του προγράμματος λιτότητας θα πρέπει να αφυπνίσουν του δημοκράτες παντού", λέει χαρακτηριστικά το κύριο άρθρο των F.T.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εφημερίδα Independent, η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "πολλοί άνθρωποι νιώθουν ανακουφισμένοι θεωρώντας ότι, όταν οι δημοκρατικές αξίες μιας
χώρας απειλούνται τόσο ασύστολα όπως έγινε με την Χρυσή Αυγή, η δημοκρατία πρέπει να σηκώνει τα μανίκια και να αντεπιτίθεται".
Δεν παραλείπει επίσης να παρατηρήσει ότι "και η Γερμανία θα μπορούσε να είχε σταματήσει τους Ναζί, αν τους είχε θέσει εκτός νόμου το 1932."