Και το όνομα αυτής, γνωστό τοις πάσι. Άγκελα Μέρκελ. Για τρίτη φορά, η λαϊκή βούληση ανέδειξε τη Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας σε καγκελάριο, δίνοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 41,5% στους Χριστιανοδημοκράτες.
Η κεντροαριστερά του Πέερ Στάινμπρουκ έγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία της, σβήνοντας τις ελπίδες κάποιων στην Ελλάδα, οι οποίοι υπολόγιζαν ότι η αλλαγή προσώπου στην καγκελαρία θα έφερνε και μεταστροφή πολιτικής για τη χώρα μας.
Καζάκος: Ανοιχτό το θέμα μείωσης των επιτοκίων
Όπως λέει ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Καζάκος, η πορεία είναι προδιαγραμμένη από πέρυσι.
"Κάντε εσείς αυτά, που έχετε δεσμευτεί να υλοποιήσετε, και εμείς εδώ είμαστε να σας βοηθήσουμε", είναι η βάση αυτής της πολιτικής, σύμφωνα με τον κύριο Καζάκο. “Είναι ανοικτό το θέμα της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων. Αν καταφέρουμε να τα μειώσουμε στο 50%, θα έχουμε κέρδος 3 με 4 δισ., τα οποία θα διατεθούν σε επενδύσεις, κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Αν εμείς εξισορροπήσουμε τη δημόσια οικονομία και πάμε σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε υποστήριξη”. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εκκρεμότητα η προθεσμία αποπληρωμής του χρέους. “Το θέμα δεν είναι αν θα βοηθήσουν την Ελλάδα. Στο επίκεντρο της γερμανικής πολιτικής βρίσκεται το συμφέρον της Γερμανίας, όπως είναι λογικό. Το είχε πει και η Μέρκελ και ο Στάινμπρουκ ότι επενδύει η Γερμανία στην Ευρωζώνη, γιατί ωφελείται”, σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το ζητούμενο, υποστηρίζει ο κύριος Καζάκος, είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα, έτσι ώστε να μη φαίνεται ότι μας χαρίζουν χρήματα μέσω της διαγραφής χρέους, αποφεύγοντας να έρθουν σε σύγκρουση με το μέσο Γερμανό ψηφοφόρο. “Το δεύτερο σημείο είναι ότι θα ληφθούν μέτρα, αλλά θα υπάρξει και πρόνοια, ώστε η Ελλάδα να τηρήσει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις. Αυτό, που δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση, ήταν να προβούμε σε μεταρρυθμίσεις και να αποστασιοποιηθούμε στη συνέχεια. Έγινε η μεταρρύθμιση το 2010 με το ασφαλιστικό και μετά 'ησυχάσαμε' και χάσαμε χρόνο”.
Στόχος, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η μείωση των επιτοκίων, αλλά και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. “Αν ενεργοποιηθούν τα διάφορα σχέδια, συνεπάγεται λιγότερη λιτότητα. Δεν πρόκειται βέβαια να γυρίσουμε στο 2009 και να έχουμε 30 δισ. έλλειμμα, αλλά αναμένεται τουλάχιστον σταθεροποίηση της κατάστασης. Αυτή η γραμμή θα συνεχιστεί. Ίσως απλά να επιταχυνθούν οι εξελίξεις μετά τις γερμανικές εκλογές, πάντα με τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις ουσιώδεις δεσμεύσεις της”, σημειώνει ο κύριος Καζάκος.
Χιόνης: Επιδοκιμασία πολιτικών που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Διονύσης Χιόνης, μιλάει για επιδοκιμασία των πολιτικών, που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα για το χρέος και την αντιμετώπιση της κρίσης. “Είχαμε μία μονοθεματική ατζέντα, που λέγαμε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο μέσω της εξυγίανσης, και αυτό το επικροτούν οι Γερμανοί με την ψήφο τους”.
“Συνεχίζουμε στην πολιτική λιτότητας της Μέρκελ. Πρακτικά, συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές με ενδεχόμενα νέα μέτρα. Αν, βέβαια, αποφασίσει η Μέρκελ ότι έχει τελειώσει με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και θελήσει να παίξει έναν ευρωπαϊκό ρόλο, τότε αλλάζουν τα πράγματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο”, τονίζει ο καθηγητής του Δημοκρίτειου.
Στην ίδια περίπου γραμμή κινείται και ο διδάκτωρ της Οξφόρδης και επίκουρος καθηγητής της Διεθνούς Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, Γιάννης Τσαμουργκέλης. “Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι σημαντικά”, υποστηρίζει.
“Η πίεση υφίσταται. Η πολιτική λιτότητας θα υφίσταται μέχρι να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή, επέμβαση στα χρηματοπιστωτικά δεν πρόκειται να γίνει, πέρα από την πολιτική διαρκών αλλαγών, την έλευση της τραπεζικής ενοποίησης κλπ. Η μόνη ελπίδα είναι να επιλέξουν κάποιο πακέτο ενίσχυσης, που θα έρθει είτε με τη μορφή διευρυμένης χρηματοδότησης μέσα από την Ε.Ε., είτε με τη μορφή μακροχρόνιου δανείου, είτε με τη μορφή παροχής, όπως είχε προτείνει ο Σόιμπλε”, καταλήγει ο κύριος Τσαμουργκέλης.
"Δεν είναι δεδομένη η χαλάρωση σε θέματα οικονομικής πολιτικής, καθώς θα πρέπει η ελληνική πλευρά να αποδείξει ότι θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση και οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε". Όπως λέει ο σύμβουλος πολιτικής ανάλυσης και στρατηγικού σχεδιασμού και διευθύνων σύμβουλος της Asset Ogilvy Public Relations, Βασίλης Δασκαλόπουλος, το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι συνεργάζεται και τηρεί τα χρονοδιαγράμματα, καθώς η Γερμανία από την πλευρά της έχει κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει.
"Δύσκολα αλλάζει ο λόγος της Μέρκελ Είναι η τακτική με το ραβδί και το καρότο. Αν εκλέγονταν οι φιλελεύθεροι, δεν θα άλλαζε και πάλι κάτι, γιατί έχει μπει στη Βουλή ένα πιο συντηρητικό κόμμα, αυτό των εναλλακτικών, το οποίο βρίσκεται στην κατεύθυνση ότι “δεν προσφέρουμε καμία βοήθεια”.
Ο κύριος Δασκαλοπουλος σχολιάζοντας τις πολιτικές διαθέσεις των Γερμανών, αναφέρει ότι η γερμανική κοινωνία θέλει ένα μεγάλο συνασπισμό, έτσι ώστε να ρυθμιστούν τα γερμανικά προβλήματα και θέματα, αλλά και τα προβλήματα στο σύνολο της Ευρώπης. "Εκεί, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών", σημειώνει.
"Υπάρχει η πλευρά, που υποστηρίζει την ανάπτυξη, οι σοσιαλδημοκράτες, αλλά χωρίς παύση των μεταρρυθμίσεων. Εμείς, παραμένουμε ως χώρα περισσότερο αξιόπιστοι απ' ό,τι στο παρελθόν, αλλά όχι αρκετά για να κερδίσουμε αυτό, που οι σοσιαλδημοκράτες θα πίεζαν τη Μέρκελ: “Λιτότητα, αλλά με τονωτικές ενέσεις ανάπτυξης”.
Μάρτιν Κναπ : Η πολιτική Μέρκελ θα παραμείνει αυτή που ξέρουμε
Ο πρώην γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Κναπ, που έχει ζήσει για πολλά χρόνια στη χώρα μας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, είπε χαρακτηριστικά: "Η κ. Μέρκελ δεν πέτυχε την αυτοδυναμία, οπότε τώρα πρέπει να συμπορευτεί με κάποιον οπωσδήποτε λιγότερο βολικό συνέταιρο, όπως είναι οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι Πράσινοι. Και τα δύο αυτά κόμματα, προκειμένου να διορθώσουν το προφίλ τους στα μάτια των ψηφοφόρων τους, θα “πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους” και θα θέσουν κάποιες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπουν στον κυβερνητικό συνασπισμό... Δεν νομίζω ότι θα έχουμε μεγάλες αλλαγές, καθότι μια εναλλακτική πολιτική θέλει και μια εναλλακτική χρηματοδότηση και αυτή δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Οπότε, πιστεύω ότι λίγο – πολύ η πολιτική της κας Μέρκελ θα παραμείνει αυτή που ξέρουμε".