“Ουσιαστική διαφορά” υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική και τη σκοπιανή θέση για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, τόνισε από τα Σκόπια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, Μάθιου Νίμιτς.
Ωστόσο, τόνισε ο ίδιος, υπάρχει ένα θετικό σημείο: “Συζητάμε με τα δύο μέρη για ένα όνομα το οποίο θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, όμως υπάρχει διαφορά σχετικά με το που πρέπει να τεθεί ο προσδιορισμός”.
Ο Νίμιτς είχε σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, προτείνοντας μία ονομασία η οποία “πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, διότι η χώρα βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας, όμως δεν είναι ολόκληρη η Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μεγάλη περιοχή η οποία οριοθετήθηκε πριν από 100 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα, συνεπώς πρέπει να υπάρχει ένας προσδιορισμός ώστε να γίνεται σαφής διάκριση. Υπό το πρίσμα αυτό πρότεινα έναν προσδιορισμό. Η ελληνική πλευρά έχει θέση σχετικά με το που πρέπει να τεθεί ο προσδιορισμός, ενώ η εδώ κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη επί αυτού”.
Το θέμα του προσδιορισμού όμως δεν είναι το μόνο που χωρίζει τις δύο πλευρές, καθώς υπάρχει και το “αγκάθι” του εύρους χρήσης του ονόματος. “Η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση πως η ονομασία που θα μπορούσε να συμφωνηθεί πρέπει να ισχύει παντού: τόσο για διεθνή όσο και για εσωτερική και για κάθε επίσημη χρήση”, σημείωσε ο Μάθιου Νίμιτς, θέση με την οποία ωστόσο διαφωνούν τα Σκόπια.