Ελλάδα: Καμία εμπλοκή, μόνο τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων

Για περισσότερη από μιάμιση ώρα, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη χώρα μας μία επέμβαση των νατοϊκών δυνάμεων.

Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας από το πρωί, η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία επιχείρηση, αλλά θα τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι σε ενδεχόμενο αίτημα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για χρήση των εν Ελλάδι βάσεων, η κυβέρνηση θα επιτρέψει, ως οφείλει, τη διέλευση και χρήση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι η Ελλάδα δεν είναι υπέρ της επίσπευσης της επέμβασης από αέρος στη Συρία και προτιμά να εξαντληθούν τα περιθώρια για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα.

Πάντως, η κυβέρνηση προβληματίζεται ιδιαίτερα από το πιθανό κύμα προσφύγων που μπορεί να επιφέρει η επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων. Για το σκοπό αυτό, το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Άμυνας ευρεία σύσκεψη, ώστε να εξεταστούν όλες οι πιθανές ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί η ελληνική πλευρά.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι οποίοι ενημέρωσαν τους δύο αρχηγούς για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας και το πώς θα εξυγιανθούν.

Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά το τέλος της συνάντησης, οι αποφάσεις για την ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.