Σε απόσταση ασφαλείας από το πεδίο πυρός σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία επιδιώκει να μείνει η Ελλάδα.
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να διαφυλάξει τη θέση της ως παράγοντος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η χώρα μας θα αποφύγει κάθε ενεργό συμμετοχή σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Συνεπώς, δεν πρόκειται να συνδράμει μια διεθνή δύναμη κινητοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, η κρισιμότητα των στιγμών διατηρεί την Ελλάδα σε κατάσταση επιφυλακής.
Από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τονιζόταν ότι τουλάχιστον προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί αίτημα από αμερικανικής πλευράς για παραχώρηση της βάσης της Σούδας για ανεφοδιασμό σε βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός από τη συγκεκριμένη διαρροή πληροφορίας που δεν ίσχυε και που είχε επαναληφθεί και κατά την επέμβαση στη Λιβύη.
Η ανησυχία της Αθήνας συνδέεται, πάντως, και με το ενδεχόμενο η επέμβαση στη Συρία να προκαλέσει γενικότερη ανάφλεξη στο λεγόμενο αραβικό τόξο, το οποίο ήδη αποτελεί διακεκαυμένη ζώνη λόγω των αναταραχών στην Αίγυπτο.
Τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Αίγυπτο, εξάλλου, θα διερευνήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, ο οποίος μεταβαίνει στις 5 Σεπτεμβρίου στο Κάιρο.
Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον, τόσο για τη μετάβασή του στο Κάιρο όσο και για τις εξελίξεις στο μέτωπο στης Συρίας.
Με την ίδια ατζέντα, επικοινώνησε ακόμη με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, καθώς και το Βέλγο ομόλογό του, Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Κάιρο την προηγούμενη εβδομάδα.
Για την κατάσταση στη Συρία και την ανάγκη να προστατευθούν οι χριστιανικοί πληθυσμοί συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, κ. Ιωάννη, ενώ σήμερα, Τετάρτη, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, κ. Δαμιανό.