Στην Ελλάδα έρχονται 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεχτεί 20.000 Σύριους πρόσφυγες σύμφωνα με το βελγικό site lalibre.be που επικαλείται δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει σχεδιασμός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της χάρτας των Ηνωμένων Εθνών για την υποδοχή προσφύγων.

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Ιωνή” προβλέπει την υποδοχή των μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα, τα οποία βρίσκονται στην Κρήτη και τη Ρόδο.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρεί προτεραιότητα τη στήριξη των γειτονικών στη Συρία χωρών, κυρίως της Ιορδανίας, του Λιβάνου και του Ιράκ, που επωμίζονται το κύριο βάρος της υποδοχής μεταναστών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

“Σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητάμε με τι τρόπο μπορούμε να συμβάλουμε. Υπάρχει επίσης ένας διάλογος για τις δυνατότητες υποδοχής πολιτών κάθε κράτους των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί”, είπε στη διάρκεια ενημέρωσης των εκπροσώπων του τύπου. Από την άλλη πλευρά, λόγω της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τη δημιουργία “δεκατεσσάρων κέντρων υποδοχής μεταναστών στα νησιά του δυτικού Αιγαίου” και την “ταυτόχρονη ενίσχυση της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων για να παρεμποδιστεί η παράνομη εισροή από την Τουρκία.”

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα με την εισροή των λαθρομεταναστών τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Από τον περασμένο Αύγουστο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο “Ξένιος Δίας” με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.