Αλβανικό ΥΠΕΞ: Φταίνε και οι ιερείς για τα επεισόδια στην Πρεμετή !

Με μια καθαρά προκλητική ανακοίνωση για τα βίαια γεγονότα στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή, αλλά και την επίθεση με πέτρες κατά του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε να απαντήσει στο διάβημα, που επιδόθηκε από την ελληνική πλευρά στην επιτετραμμένη της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Ερμίρα Μπράχο. 

Η επίσημη θέση της Αλβανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών της χώρας, είναι ότι "τα επίσημα στοιχεία μιλούν για διαφορετικές καταστάσεις" και ότι οι πέτρες, που έπεσαν στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο, εκσφενδονίστηκαν τυχαία από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο !

"Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο βρέθηκε μια σχετικά μικρή πέτρα, η οποία - κατά τις προκαταρκτικές έρευνες - μπορεί να πετάχτηκε τυχαία από τους τροχούς κάποιου διερχόμενου οχήματος" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Για τα επεισόδια στην εκκλησία της Πρεμετής, η ανακοίνωση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα όσα συνέβησαν χθες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φέρουν ευθύνες οι ιερείς και οι πιστοί, οι οποίοι - κατά την κ. Μπράχο - "έσπασαν τον κλοιό της ιδιωτικής αστυνομίας, αφαίρεσαν τα προστατευτικά υλικά και μπήκαν στο κτίριο".

Στην ανακοίνωση πάντως τονίζεται η ανάγκη για "ανάλυση των γεγονότων με ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και στο πλαίσιο που αυτά εξελίσσονται".

Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας "Aulona", από κοινού με υπαλλήλους του Δήμου Πρεμετής, κατέλαβαν εκ νέου του κτίριο της εκκλησίας, όπου από χθες το απόγευμα δεν υπήρχε παρουσία ιερέα ή πιστών.

Οι υπάλληλοι του Δήμου καθάρισαν τους χώρους, αφαιρώντας εκ νέου ιερά σκεύη, που είχαν επανατοποθετήσει χθες ιερείς και πιστοί, ενώ έκλεισαν με τοίχο πόρτες και παράθυρα για να εμποδίσουν τυχόν νέα προσπάθεια εισόδου των πιστών στον χώρο. 

Ανένδοτος ο Αλβανός δήμαρχος 

Εν τω μεταξύ, άκαρπη παρέμεινε η προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και τον δήμαρχο της πόλης της Πρεμετής, Γκιλμπέρτο Γιάτσε.

Ο δήμαρχος ήταν ανένδοτος στο βασικό και ουσιαστικό αίτημα της εκκλησίας, για την παραχώρηση στην ορθόδοξη κοινότητα της πόλης του κτιρίου όπου μέχρι χθες στεγάζονταν ο ιερός Ναός των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ανακοίνωσε δε στους εκπροσώπους της εκκλησίας ότι σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Μετά από παρέμβαση ορθοδόξων συνεργατών του, ο δήμαρχος διέταξε την απομάκρυνση από την είσοδο του Ναού των ανδρών της ιδιωτικής αστυνομίας, οι οποίοι όμως, όπως και μια μικρή δύναμη ταχείας επέμβασης, δεν αποχώρησαν από την πόλη.

Τα μέτρα αυτά λήφθηκαν αφού πρώτα υπάλληλοι του δήμου έκλεισαν τα παράθυρα και κάθε δυνατή είσοδο στους εσωτερικούς χώρους του Ναού και αφού έλαβε εγγυήσεις ότι, οι ορθόδοξοι πιστοί δεν θα επιχειρήσουν νέα είσοδο στο Ναό. 

Παρέμβαση Μπερίσα

Στο θέμα των γεγονότων της Πρεμετής αναφέρθηκε και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανία, Σαλί Μπερίσια. 

Με ανακοίνωση του, ο Μπερίσα "θεωρεί απαράδεχτη και παράλογη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας τη χθεσινή δήλωση των ελληνικών αρχών" και προσθέτει ότι "η Αλβανία διαθέτει όλες τις δυνατότητες και τα νόμιμα μέσα για την εγγύηση του κράτους δικαίου, της ομαλής λειτουργίας των θεσμών της χώρας και του εξωτερικού καθώς και να δώσει απάντηση σε όλους τους παραβάτες του νόμου και στις κάθε είδους προκλήσεις".

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ωστόσο καταδίκασε την κατάσχεση των αντικειμένων από τον ιερό ναό της Πρεμετής λέγοντας ότι "θύμισαν στους Αλβανούς σκηνές της βάρβαρης χοτζικής εποχής εις βάρος των θρησκευτικών ιδρυμάτων",

Το γεγονός κατά το γραφείο τύπου του απερχόμενου πρωθυπουργού, "αποτελεί βαριά προσβολή για όλους τους ορθόδοξους και όλους τους Αλβανούς πιστούς".

Ο κ. Μπερίσα κατέκρινε επίσης χθεσινές πράξεις ορισμένων πιστών και ιερέων στην Πρεμετή, και θεωρεί αξιόλογη την προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στις δημοτικές και θρησκευτικές αρχές.