Σαφές μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε δηλώσεις του από κοινού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν στο Λευκό Οίκο.
Ο κ. Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι έχει προβεί σε “τολμηρές ενέργειες” για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν το δημοσιονομικό βάρος της Ελλάδας και θα την καταστήσουν πιο ανταγωνιστική, ενώ εξέφρασε την άποψή του ότι ο κ. Σαμαράς είναι επικεντρωμένος και αποφασισμένος για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε πως πέρα από τη λιτότητα είναι σημαντικό να υπάρχει και ένα σχέδιο για τη διαχείριση του χρέους και είναι σημαντικό να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα στη δύσκολη συγκυρία της, ενώ δήλωσε πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα πετύχει, παρά τις μεγάλες προκλήσεις.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως Ελλάδα και ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από σύμμαχοι, καθώς διέπονται από τις ίδιες αξίες, και τόνισε πως η Ελλάδα θα πετύχει και οι θυσίες των πολιτών δε θα πρέπει να είναι μάταιες, ενώ δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και ειδικά για τους νέους.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε στη συνέχεια ότι "το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story" και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ακόμα πως η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πρώτο εξάμηνο του 2014, θα προωθήσει το θέμα της υπογραφής διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκης Ένωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο ηγετών, αν και στο επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου αναφερόταν πως θα κρατούσε περίπου 55 λεπτά, τελικά κράτησε πάνω από μία ώρα.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, για μία περίπου ώρα.
Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης, η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, Τζεν Ψάκι, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει, ενώ ανέφερε πως οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ η Τζεν Ψάκι τη χαρακτήρισε "παραγωγική" και υποστήριξε ότι "επαναβεβαίωσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις".
Υπενθυμίζεται ότι το ραντεβού με τον κ. Κέρι προστέθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού από την αμερικανική πλευρά λίγο πριν την αναχώρηση του κ. Σαμαρά από την Αθήνα και εξελήφθη ως μία χειρονομία με διπλό στόχο: Οι Αμερικανοί επιδιώκουν να ενισχυθεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς και να δοθεί περισσότερος χρόνος στον πρόεδρο Ομπάμα και στον Αντώνη Σαμαρά για να ασχοληθούν με την οικονομία και τα θέματα ενέργειας.