“Απίθανο το σενάριο πρόωρων εκλογών”

Τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας ως βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ζήτησε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο τεχνικής ενημέρωσης.

Ερωτηθείς μάλιστα, σχετικά με το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών στη χώρα μας, ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε εκτενώς στις πιθανές επιπτώσεις που θα έφερνε μία τέτοια κίνηση στην εκταμίευση των δόσεων: "Πιστεύω στη συνεχή σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης και δεν έχω άλλο σχόλιο επ’ αυτού”, σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: “βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου η κυβερνητική σταθερότητα είναι σημαντική προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής”, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση ανάμεσα στο θέμα και τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί για την Ελλάδα.

Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός αναφορικά με τη στάση των δύο κυβερνητικών εταίρων – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ – σε ό, τι αφορά το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ έκανε λόγο για μικροπολιτικά παιχνίδια τα οποία υπερίσχυσαν την επόμενη εβδομάδα, ενώ εμφανίστηκε μάλιστα απογοητευμένος για τη στάση αυτή.

Παρόλ' αυτά κατέστησε σαφές ότι το Eurogroup στηρίζει τον πρωθυπουργό, καθώς σε ερώτηση για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε την απόφαση για λουκέτο στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ρητορικό ερώτημα.

“Πιστεύουμε στη συνέχιση της σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης. Η συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας είναι ουσιαστική για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτιμώντας ωστόσο πως το ενδεχόμενο πρόωρο εκλογών στη χώρα μας είναι "το πλέον απίθανο σενάριο”.

Το συγκεκριμένο στέλεχος σημείωσε ότι μπορεί το λουκέτο να εξέπληξε όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στάθηκε όμως στο γεγονός ότι ελήφθη απόφαση για την επαναλειτουργία της “με ομαλότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο”.

Σε συνέχεια των όσων είπε για την ΕΡΤ, υπενθύμισε ότι το μνημόνιο προβλέπει τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα τα επόμενα χρόνια, με συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων. “Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρα αυτόνομα και να κάνει αυτό που χρειάζεται” τόνισε.

Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη για επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεωνμε ταυτόχρονη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, που τα τελευταία 20 χρόνια γιγαντώθηκε, όπως ανέφερε, τονίζοντας πως η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα συνεχίζεται με εξαιρετικό ρυθμό, αλλά στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπάρχουν καθυστερήσεις και χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες.

“Οι προσλήψεις έχουν εξαπλωθεί σαν καρκίνος”

Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση ως προς την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα μέσα στους επόμενους μήνες, ανέφερε: “Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εγγενούς υπερχρέωσης και των ελλειμμάτων που αντιμετωπίζει τα ελληνικό κράτος είναι ότι οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα δεν έχουν μόνο πολλαπλασιαστεί, αλλά έχουν εξαπλωθεί σαν καρκίνος (employment in the public sector has not only mushroomed but has metastased) για τους λόγους που γνωρίζουμε”. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι δεν υπάρχουν παρά δύο τρόποι για να μειώσει μια χώρα με υπερβολικά μεγάλο δημόσιο τομέα το έλλειμμα και το χρέος της: Είτε να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, περικόπτοντας μισθούς, συντάξεις και δημόσιες υπηρεσίες όπως μεταφορές, υγεία, εκπαίδευση κλπ, είτε να μειώσει το μέγεθος του δημοσίου τομέα της, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων επιχειρήσεων.