Σε Ευρωπαϊκούς παραδείσους 9,5 τρισ. ευρώ

Κεφάλαια 9,5 τρισ. ευρώ περίπου είναι κρυμμένα σε ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με την αναπτυξιακή οργάνωση Oxfam, η οποία καταγγέλλει την ΕΕ για υποκρισία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euobserver, η οργάνωση εκτιμά, με βάση στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι τουλάχιστον 14 τρισ. ευρώ είναι κρυμμένα ανά τον πλανήτη από πλούσιους ιδιώτες, εκ των οποίων τα 9,5 τρισ. ευρώ είναι στην Ευρώπη ή σε περιοχές που συνδέονται με ευρωπαϊκές χώρες.

Η οργάνωση υπολογίζει ότι η "χασούρα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα φορολογικά έσοδα ανέρχεται στα 120 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο μεταξύ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία σύνοδο κορυφής με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη, την ενέργεια και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που θεωρούνται αμφότερα μοχλοί για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πρόκειται για "δύο τομείς κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη", δηλώνει στην επιστολή-πρόσκληση ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Κατά την βραχεία αυτή σύνοδο κορυφής, αφού οι εργασίες είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 13.00 ώρα Βρυξελλών (14.00 ώρα Ελλάδος) και να ολοκληρωθούν στις 17.00 ώρα Βρυξελλών (18.00 ώρα Ελλάδος) , θα εξετασθούν μέσω αυτών των δύο θεμάτων , "οι τρόποι για την μεγιστοποίηση της συμβολής των πολιτικών μας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης", αναφέρεται επίσης στην επιστολή-πρόσκληση.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προστέθηκε πρόσφατα στην ημερήσια διάταξη, και σύμφωνα με τον βαν Ρομπάι, επειδή η ΕΕ πρέπει να εκμεταλλευθεί την πολιτική που δημιουργήθηκε από τις αποκαλύψεις του OffshoreLeaks για τους φορολογικούς παραδείσους. Ο στόχος είναι να παρουσιασθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 στις αρχές του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε χθες έκκληση προς τις χώρες της ΕΕ να επεκτείνουν το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών σε όλους τους τύπους εισοδήματος.

Ως προς την τραπεζική διαφάνεια, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ άμβλυνε τις προσδοκίες με τη δήλωσή του της περασμένης εβδομάδας ότι "δεν θα είναι δυνατόν" οι συνομιλίες να προχωρήσουν περισσότερο από το σημείο στο οποίο έφθασαν οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου τους, στις 14 Μαΐου.

Οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν τότε να αναθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με πέντε χώρες, την Ελβετία, την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Λιχτενστάιν, αλλά δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής: την αναθεώρηση ευρωπαϊκής οδηγίας για την φορολόγηση των καταθέσεων που χρειάζεται ομοφωνία. Η οδηγία αυτή του 2003 προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά το Λουξεμβούργο και η Αυστρία έχουν επιτύχει εξαίρεση.

Το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό νόμο μέχρι το 2015, αίροντας το τραπεζικό απόρρητο. Αλλά, όπως και η Αυστρία, δεν προτίθεται προς το παρόν να υιοθετήσει την αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και σε άλλους τύπους εισοδήματος, όπως οι ασφάλειες ζωής.

Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο θα περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις πέντε τρίτες χώρες πριν υιοθετήσουν την οδηγία.

Παρά την εμπλοκή , ορισμένες πλευρές εκτιμούν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. "Ο τόνος και η ατμόσφαιρα έχουν σημαντικά αλλάξει. Υπάρχουν δυνατότητες που ήταν αδιανόητες εδώ και 12 μήνες", δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Τιερί Ρεπαντέν.

Πιο αιχμηρός, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κατήγγειλε την " απίστευτη υποκρισία σε ευρωπαϊκό επίπεδο" στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. "Πρέπει να επιβάλουμε την διαφάνεια και η διστακτικότητα δεν είναι πλέον αποδεκτή", είπε.

Εάν δεν σημειωθεί πρόοδος κατά τη σημερινή σύνοδο, μία συμφωνία για την ευρωπαϊκή οδηγία επί της φορολόγησης των καταθέσεων μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με άλλη ευρωπαϊκή πηγή, η σύνοδος του Δεκεμβρίου μπορεί να ασχοληθεί και με άλλα φορολογικά θέματα που βρίσκονται στη σημερινή ατζέντα, όπως η φοροδιαφυγή επί του ΦΠΑ ή η απουσία διεθνούς φορολογικού εναρμονισμού που επιτρέπει την σε μεγάλο βαθμό φοροαποφυγή σε πολυεθνικές όπως η Google και η Amazon.

Ως προς το δεύτερο θέμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, την ενέργεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν λύσεις για τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης, κυρίως μέσω της εξασφάλισης συνεχούς εγχώριας παραγωγής.

Οι συνομιλίες θα περιστραφούν γύρω από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από σχιστολιθικά πετρώματα, η εκμετάλλευση των οποίων έχει δώσει σαφές πλεονέκτημα στις αμερικανικές βιομηχανίες , αφού το κόστος τους είναι πολύ χαμηλότερο από το ευρωπαϊκό κόστος της ενέργειας.

Είναι πιθανόν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν συνομιλίες και για την "πολιτική κατάσταση" στη Συρία, αλλα "δεν προβλέπεται η λήψη απόφασης", κυρίως ως προς το θέμα των κυρώσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.