Στην ελληνική μειονότητα σχολείο της Κωνσταντινούπολης

Στην ελληνική μειονότητα επιστρέφει το δημοτικό σχολείο Μεσαχωρίου Κωνσταντινούπολης μετά από απόφαση της τουρκικής διοίκησης.

Το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων αποφάσισε, το σχολείο που είχε απαλλοτριωθεί από το τουρκικό κράτος, χωρίς αποζημίωση, το 1985 να δοθεί ξανά στην ελληνική μειονότητα της περιοχής, μετά από πολυετείς προσπάθειες των Ελλήνων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το σχολείο χρησιμοποιήθηκε για να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Το θέμα ετέθη το Μάιο του 2010 από τους Αντιπροέδρους της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά και Γιώργο Κουμουτσάκο στην 64η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ ακολούθησε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους δύο ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν από την Κομισιόν να επιληφθεί του θέματος, πιέζοντας την τουρκική πλευρά.

Η Τουρκία φάνηκε υποχωρητική στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το γεγονός είναι ένα ακόμα βήμα μετά το άνοιγμα του Ελληνικού Ορφανοτροφείου Αρρένων της Πριγκήπου ως διεθνούς πολιτιστικού κέντρου.