Παναγιωτόπουλος: Υπέρτατο αγαθό η εθνική ασφάλεια

Τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει σε γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό πεδίο η κοσμογονία που συντελείται στα θέματα της οικονομίας επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια “EXPOSEC DEFENSEWORLD 2013”, χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι το news.gr. Το συνέδριο γίνεται στην Αθήνα και διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως τόνισε ο υπουργός, “ακόμα και ο πλέον δύσπιστος ή και ο εξαιρετικά συντηρητικός, αντιλαμβάνεται πως οι ραγδαίες ανατροπές που συντελούνται στο πεδίο των οικονομικών εξελίξεων και μεγεθών έχουν άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και τεράστιες επιπτώσεις σε θέματα γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ως υπέρτατο αγαθό, που προηγείται της οικονομίας, την εθνική και την εσωτερική ασφάλεια. Γι' αυτό, όπως είπε, “είμαστε υποχρεωμένοι σαν Ελληνική πολιτεία να εξασφαλίζουμε τα υπέρτατα αγαθά της εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας σε κάθε Έλληνα πολίτη”.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε καθοριστικής και ιστορικής σημασίας τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στη διαδικασία εθνικής σωτηρίας και ανασυγκρότησης, σε μια περίοδο που έγιναν οδυνηρές αλλά αναγκαίες περικοπές. “Και είναι προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων”, τόνισε, “που διατηρούν υψηλά το αξιόμαχο, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το φρόνημα και αποτελούν το βασικό πυλώνα της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Εξασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και το σεβασμό των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εξάλλου στη σημασία της εθνικής, εσωτερικής και ατομικής ασφάλειας, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμός, εμπόριο και επενδύσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη προσοχής σε θέματα εθνικής ασφάλειας και συνέχισε σημειώνοντας ότι ο τομέας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να απενοχοποιηθεί και να αποκτήσει εξωστρέφεια, προκειμένου να προωθηθούν τα ελληνικά αμυντικά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά.

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι “πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι χρωστάμε πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις” και διαβεβαίωσε ότι “η πατρίδα και η κυβέρνηση έχουν συνείδηση για αυτά και από τις πρώτες στιγμές της οικονομικής ανάκαμψης τα οφειλόμενα θα αποδοθούν”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, δήλωσε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά εποχή, όπου η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα και ο τομέας της άμυνας έχει χρέος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, όσον αφορά στην ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, καθώς και την εκκίνηση της ανάπτυξης μέσω και της αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο το να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, κ. Μιχάλης Τσινισιζέλης, υπογράμμισε τις κρίσιμες συνθήκες τις οποίες βιώνει η χώρα, δηλώνοντας ότι ελπίζει η Κύπρος να είναι το τελευταίο θλιβερό κομμάτι αυτής της αλυσίδας. Ο κ. Τσινισιζέλης μίλησε στη συνέχεια για την εξαιρετική συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα πλαίσιο FP7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην προετοιμασία εν όψει της έναρξης του επόμενου χρηματοπιστωτικού προγράμματος Horizon 2020, τα οποία συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων στα θέματα ασφάλειας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, κ. Vladimir Bozovic, τόνισε την επίταση συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και άμυνας στο πλαίσιο της δυναμικής των διεθνών σχέσεων και επεσήμανε ότι η Σερβία στηρίζει και εφαρμόζει όλες τις αποφάσεις κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, και θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις –νόμοι, διοικητική οργάνωση, παιδεία, δικαστικό σύστημα- ιδρύοντας αρχές για την αντιμετώπιση φυσικών και μη προσώπων τα οποία στηρίζουν την τρομοκρατία.