Διευκρινίσεις για τη χθεσινή προσφυγή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, λόγω της απόφασης της Τουρκίας να παραχωρήσει άδειες ερευνών σε περιοχή κάτω από το Καστελόριζο, έδωσε μιλώντας σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
“Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η Τουρκία είχε, την άνοιξη του 2012, παραχωρήσει άδειες ερευνών σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας”, εξήγησε ο κ. Δελαβέκουρας, προσθέτοντας ότι τον Ιούλιο του ίδιου έτους η Ελλάδα προχώρησε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά και ενημέρωση την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
“Προχωρήσαμε σε ένα επόμενο βήμα, αυτό της επίσημης ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αρμοδίων οργάνων του, και με αυτόν τον τρόπο ενημερώνεται, ουσιαστικά, η Διεθνής Κοινότητα, τα κράτη που είναι μέρη στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, για τις ελληνικές θέσεις και προασπίζουμε, με αυτόν τον τρόπο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας”, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Δελαβέκουρας έκανε λόγο για μία κίνηση η οποία διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι το ισχυρότερο χαρτί που έχει η Ελλάδα είναι ότι κινείται σε απόλυτη ταύτιση με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο πρέπει να έχει οικουμενική εφαρμογή από όλες τις χώρες και το οποίο οφείλει να σέβεται και η Τουρκία.
Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, οι οποίες όμως θα πρέπει να διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και δε θα προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Υπογράμμισε ακόμα πως οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες και ισχυρές, και “με αυτές τις θέσεις συμβαδίζουν όλα τα μέλη της Διεθνούς Κοινότητας. Μιλάμε για τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, την οποία έχουν κυρώσει 162 χώρες σε όλο τον κόσμο”.