Χριστόφιας: Μας έχουν στη γωνία και δεν υπογράφουν Μνημόνιο

Πικραμένος δηλώνει ότι φεύγει ο Δημήτρης Χριστόφιας. "Ομολογώ ότι φεύγω πικραμένος", είπε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο κ. Χριστόφιας αναφερόταν στην αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις εργασίες του οποίου δεν θα ξαναλάβει μέρος αφού η θητεία του ως προέδρου της Κύπρου ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου και η πίκρα του, όπως εξήγησε ο ίδιος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου ούτε στήριξαν, ούτε έδειξαν αλληλεγγύη στη χώρα του.

"Η Κύπρος αυτή τη στιγμή νιώθει κατατρεγμένη", είπε ο κ. Χριστόφιας και τόνισε: "Προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες, όπως ξέρετε, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στο μηχανισμό στήριξης και αντί στήριξη έχουμε ένα κατατρεγμό...".

"Θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος και μας έχουν στη γωνιά και αρνούνται να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο βεβαίως κανένας δεν μπορεί να χειροκροτήσει", επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κύπρου μοιάζοντας σαν να εξομολογείται τον καημό του...
 
"Μας έχουν στη γωνιά και αρνούνται να υπογράψουν μαζί μας ένα Μνημόνιο το οποίο βεβαίως κανείς δεν μπορεί να χειροκροτήσει, γιατί είναι οδυνηρές οι διατάξεις του. Βεβαίως δεν μπορεί να είναι τόσο οδυνηρές όσο οι διατάξεις των Μνημονίων στην Ελλάδα. Εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη γιατί δεν έχει υπογραφεί το Μνημόνιο μέχρι αυτή τη στιγμή. Και εξέφρασα και την ετοιμότητα μου να υπογράψω, παρόλο που είμαι εναντίον του Μνημονίου, όπως γνωρίζετε. Για λόγους πολιτικούς και για λόγους ιδεολογικούς. Εντούτοις επειδή μας έφεραν σε αυτή την ανάγκη είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε. Και δεν θέλουν οι ίδιοι να υπογραφεί τώρα, γιατί θέλουν να επιβάλουν και νέους απεχθείς όρους", ανέφερε.

Ο κ. Χριστόφιας είχε συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά.

“Είναι γνωστό ότι ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σε μια περίοδο κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγαλόνησο, αλλά πιστεύω ότι θα βγει ενισχυμένος μέσα στην Ευρώπη και με αυξημένο γεωπολιτικό και  γεωστρατηγικό ρόλο τεράστιας σημασίας για την περιοχή μας.
Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν τέτοιος που να επιτρέπει αυτή την αισιόδοξη πρόβλεψη. Θέλω ως φίλος  να τον ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση που έδειξε σε όλες τις δύσκολες τις δικές μας στιγμές και να τον διαβεβαιώσω ότι η συμπαράσταση της χώρας μας, της Ελλάδας μας, θα συνεχιστεί, γιατί όλοι αισθανόμαστε ότι είμαστε ένα πράγμα με την Κύπρο” ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς και προσθεσε: “Αγαπητέ Δημήτρη, αποφάσισες ο ίδιος να τερματίσεις τη θητεία σου την πολυετή και τη δράση σου την πολιτική, ήταν μια γενναία απόφαση, σπάνια, οι πολιτικοί – να το πω έτσι απλά- τα παρατάνε, βλέποντας ότι ήρθε η ώρα να φύγουν. Εσύ το έκανες. Πιστεύω ότι η ιστορία θα δικαιώσει πολλές από τις επιλογές σου”.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε: “Εγώ, αγαπητέ Αντώνη, ως απλός πολίτης, από εδώ και πέρα, της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλω να σε ευχαριστήσω για τη φιλία σου και να εκφράσω και την εντιμότητα, αν κρίνονται οι οποιεσδήποτε εμπειρίες μου ωφέλιμες να τις μοιραστώ μαζί σας. Θέλω να με θεωρείτε πραγματικό αδελφό, φίλο. Οι καρποί των προσπαθειών μας, αγαπητοί μου, μιλούν αφ’ εαυτών.  Στο Κυπριακό αν και δεν πετύχαμε το μείζον ένεκα της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, της τουρκοκυπριακής ηγεσίας υπό τον κύριο Έρογλου, έχουμε εντούτοις ανατρέψει το τουρκικό δόγμα του ενός βήματος μπροστά”.