Μία αναφορά του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του για τη χθεσινή του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, ήταν αρκετή για να προκαλέσει ένταση σε διπλωματικό επίπεδο.
Αναφερόμενος στο διορισμό 240 ιμάμηδων στη Δυτική Θράκη, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι “μετέφερα στον Έλληνα πρωθυπουργό την επιθυμία μας να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση και να ακυρωθεί”, εξηγώντας πως “επιθυμούμε ολόψυχα να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν τελευταία και κυρίως το θέμα των 240 ιμάμηδων έτσι ώστε να μην θίγεται η αντίληψη της καλής γειτονίας και συνεργασίας μας. Τόνισε ακόμα ότι ζήτησε μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τις μειονότητες, “να μη λαμβάνονται μέτρα εναντίον τους και να ακούγονται οι απόψεις, οι επιθυμίες και προτάσεις τους”.
Σχολίασε, μάλιστα, ότι από την ελληνική πλευρά του απάντησαν πως θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες και θα επανεξετάσουν το ζήτημα, ενώ παρατήρησε πως “εδώ εμείς δε διορίζουμε τον Πατριάρχη”, σημειώνοντας ότι “με τον διορισμό του αρχιμουφτή μας εκεί γίνεται κάποιο λάθος και βέβαια αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει δεκτό”.
Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Ταγίπ Ερντογάν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχολίασε:
“Εάν αποδίδονται σωστά τα όσα φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, θα ήθελα να σημειώσω ότι τα θέματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη τα χειρίζεται με υπευθυνότητα η Ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας. Αυτό επιβεβαιώνει η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Η Ελληνική Πολιτεία κινείται πάντοτε με σεβασμό στις Διεθνείς Συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις”.