Το Κατάρ επισκέπτεται, επίσημα, από το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και της προσέλκυσης επενδύσεων. Καθώς όμως βρίσκεται στο Κατάρ και μάλιστα διαμένει και στο ίδιο ξενοδοχείο με τον κ. Σαμαρά και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν (που κάνει επίσης "επενδυτική" επίσκεψη στη χώρα), πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο ηγετών.
Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου σαράντα λεπτά και ουσιαστικά ήταν συνάντηση γνωριμίας. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί.
Η ατζέντα της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν
Ο κ. Ερντογάν έθεσε στον Έλληνα ομόλογό του το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί και ο πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση, ενώ συζητήθηκαν ακόμα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.
Στο "τραπέζι" τέθηκε και το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αν και δεν υπήρξε διεξοδική συζήτηση σχετικά με το θέμα αυτό. Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε: "Μακάρι να ανοίξει. Γιατί να μην ανοίξει;".
Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν μάλιστα, δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό: "Εγώ, με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση".
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να γίνει επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα, αφού ο σχετικός νόμος πέρασε από τη Βουλή. Του εξήγησε ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέρος στην Αθήνα για να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι κι ότι ο κ. Σαμαράς έδειξε θετική στάση σχετικά με αυτό. "Εσείς δεν είσαστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Μπορούμε κι εμείς να το κάνουμε", σημείωσε στον Σαμαρά ο Ερντογάν αναφορικά με το τζαμί.
Στη συνάντηση, εκτός από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν παρών και ο διευθυντής του διπλωτικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Σταύρος Βασιλόπουλος.
Για τη συνάντηση και τα αποτελέσματά της έγινε και εκτενής αναφορά στον Τουρκικό τύπο.
Συμφωνία για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ από το Κατάρ για την Ελλάδα
Διμερής συμφωνία ανάμεσα σε Κατάρ και Ελλάδα για επενδύσεις της αραβικής χώρας σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις υπεγράφη σήμερα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Γιασίμ αλ Θάνι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρωθυπουργός του Κατάρ τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραχωρήσει το ποσό του ενός δισ. ευρώ σε ένα ταμείο, με την Ελλάδα να προσθέτει ένα αντίστοιχο ποσό, ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο αυτό.
Συναντήσεις με την ηγεσία του Κατάρ
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ξεπαγώσει τις σχέσεις και να φθάσουν στην Ελλάδα “πετροδολλάρια” από την αραβική χώρα στον τομέα των επενδύσεων. Το Κατάρ έχει υποσχεθεί πως θα επενδύσει στην Ελλάδα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει στεφθεί από επιτυχία κανένα εγχείρημα, ούτε επί ηγεσίας Καραμανλή, ούτε επί ηγεσίας Παπανδρέου.
Την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι (Tamim bin Hamad Al Thani) και στη συνέχεια με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι (Hamad bin Khalifa Al Thani). Θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας- Κατάρ.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων, το ενεργειακό, η ελληνική δημόσια περιουσία και οι τουριστικές επενδύσεις. Αν και η ηγεσία του Κατάρ προτιμά για τους τομείς του ενδιαφέροντός της απευθείας διακρατικές συμφωνίες, η ελληνική πλευρά θα ξεκαθαρίσει ότι όσον αφορά τουλάχιστον τη συμμετοχή στις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις το ενδιαφέρον τους θα πρέπει να εκδηλωθεί μέσω των διεθνών διαγωνισμών.
Ενδιαφέρον πάντως έχουν και οι συμφωνίες που θα κλείσουν ή έστω θα προετοιμάσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα Ντόχα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.