Παυλόπουλος: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα μείνει στην ΕΕ

“Δεν νοείται ευρωπαϊκός λαός με φοβικά σύνδρομα απέναντι στους πρόσφυγες”, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στη συμβολή του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σημερινή τους συνάντηση.

Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πόσο συμβάλατε, έτσι ώστε κατά την κρίσιμη περίοδο να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως η επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για ολόκληρη της Ευρώπη.

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα παραμείνει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Αυτό η Ελλάδα το πράττει με μεγάλες θυσίες του λαού της. Θέλω να πιστεύω ότι οι θυσίες της Ελλάδας θα ληφθούν υπόψη”, ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, και διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αρκεί βέβαια και οι εταίροι της να πράξουν το ίδιο.

Αφήνοντας αιχμές για την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους της για μια ισχυρή Ευρώπη, διαψεύδοντας εκείνους που έσπευσαν να την εγκαταλείψουν πιστεύοντας ότι δεν μπορεί να φθάσει στον τελικό της σκοπό, ενώ υπογράμμισε πως η υλοποίηση της ομοσπονδιακής Ευρώπης είναι χρέος απέναντι στους λαούς της και διεθνώς.

Έκανε επίσης αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στη Σουηδία, τονίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να φερθεί στην βάρβαρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών όπως ταιριάζει σε εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ για το προσφυγικό σημείωσε ότι είναι πρωτίστως αποστολή της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με τον πολιτισμό της, δηλαδή με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. “Δεν νοείται ευρωπαϊκός λαός με φοβικά σύνδρομα απέναντι στους πρόσφυγες”, ξεκαθάρισε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάννης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή καθορίζει και τα σύνορα της ΕΕ και καμία αμφισβήτησή της δεν είναι ανεκτή. Είπε ότι η Ελλάδα θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά αυτή περνά από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η ευθύνη δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, ανήκει σε αυτούς που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός πρόεδρος παρατήρησε ότι μετά το Brexit η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγαλύτερη πρόκληση, και μπορεί αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο να μην είναι και τόσο, προσθέτοντας πως οι “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αγωνιστούν για να κρατήσουν την Ευρώπη και να είναι συσπειρωμένοι και ενωμένοι.

Δεν αρκούν πλέον οι μικροσυνεννόησεις μεταξύ μας, σχολίασε, αλλά θα πρέπει να δοθούν πραγματικές λύσεις σε προβλήματα και απαντήσεις που μέχρι τώρα οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν ακούσει, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο μεταναστευτικό, στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας.