Υπουργείο Άμυνας: Θερμό επεισόδιο θα προκαλέσει η Τουρκία τον Ιούνιο!

"Το έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν στέλνοντας το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός"

Για σοβαρό ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνιο, όταν ξεκινήσει η εξόρυξη Φυσικού Αερίου από την Γαλλική Total, μιλούν σήμερα πηγές του υπουργείου Άμυνας. 

"Πιθανολογούμε πως μπορεί να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη. Το έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν στέλνοντας το ερευνητικό τους πλοίο το Μπαρμπαρός".

Τόνισαν δε πως θα επιλεγεί η περιοχή του κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ όταν ξεκινήσουν οι εργασίες σε αυτό, καθώς το «μέτωπο» του Αιγαίου είναι πολύ καλά οργανωμένο από πλευράς αμυντικών υποδομών. «Δεν τους παίρνει στο Αιγαίο, τα νησιά είναι φορτωμένα με στρατό», είναι η φράση που χρησιμοποίησαν, αναφέροντας πως υπάρχει αυξημένη επάνδρωση στα νησιά μας και από το 17% που ήταν έχει πλέον ανέλθει σε 48%.

Οι ίδιες πηγές σε ερώτηση για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, τις απέδωσαν στα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν, ενώ υπογράμμιζαν ότι είναι η πρώτη φορά που οι ακραίες παραβιάσεις των Τούρκων σημειώνονται στις εκθέσεις και τα εσωτερικά report των ΝΑΤΟικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων που βρίσκονται στο Αιγαίο.

Τόνισαν ακόμα πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα σε αντίθεση με τις τουρκικές που βρίσκονται σε καθεστώς αναταραχής λόγω των μέτρων έκτακτης αποστρατείας που έχει λάβει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Σε σχέση με τις παραβιάσεις από την τουρκική πολεμική αεροπορία επεσήμαναν πως η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει «χάσει» μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε πολλούς από τους έμπειρους αεροπόρους τους και πλέον τα πληρώματα των αεροσκαφών τους αποτελούνται από νέους και άπειρους πιλότους. «Οι έλληνες πιλότοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα «κλειδωθούν» από τα οπλικά συστήματα των ελλήνων και έριξαν flares. Αυτό είναι δείγμα πανικού κι ότι πρόκειται για πιτσιρικάδες» σχολίασαν χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση της Λευκωσίας

Η κυπριακή κυβέρνηση πάντως δεν επιβεβαιώνει τα περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».