"Προφανώς πρέπει να μην αφήνουμε αναπάντητες προκλήσεις..."
Ψυχραιμία και ωριμότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προτάσσει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετείχε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και την ελληνική αντιπροσωπεία στις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, όπου πραγματοποιήθηκε η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό.
«Προφανώς πρέπει να μην αφήνουμε αναπάντητες προκλήσεις, αλλά πρέπει να εξασφαλίζουμε παράλληλα το αναγκαίο κλίμα νηφαλιότητας που θα επιτρέψει την συνέχιση της προσπάθειας για λύση, που για πρώτη φορά φαίνεται δυνατή», σημείωσε στο ίδιο μήκος κύματος.
Υπογράμμισε, παράλληλα, τη σημασία της στάσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη διάσκεψης της Γενεύης, ο οποίος «επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει μια ενιαία Κύπρο με σαφήνεια και νηφαλιότητα, παρά τις προκλήσεις που δέχθηκε». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «η προσπάθεια μας ήταν πάντοτε να στρέψουμε τη συζήτηση στην ουσία, χωρίς τεχνητές αντιπαραθέσεις, ακριβώς γιατί η δική μας η πλευρά είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εξεύρεση λύσης».
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε θετικό το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως επιτρέπει τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης και της προσπάθειας για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση για το Κυπριακό, προς την οποία είναι σταθερά προσηλωμένες τόσο η Ελληνική όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία. «Η θέση αυτή, ότι πρέπει να βρεθεί λύση συμβατή με το διεθνές δίκαιο και με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού δικαίου, ειδικά με τις απαιτήσεις στο επίπεδο της ασφάλειας, επιβεβαιώθηκε από την παρουσία της ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης», επισήμανε.
Εστιάζοντας ειδικότερα στο ανακοινωθέν της Διάσκεψης, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως προσανατολίζει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύση η οποία θα εξασφαλίζει ασφάλεια και για τις δύο κοινότητες του νησιού. Ασφάλεια που δεν θα συνδυάζεται με οποιαδήποτε απειλή σε βάρος της άλλης πλευράς, συμπλήρωσε και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, χωρίς τεχνητές εντάσεις, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, που εμποδίζουν την επίτευξη λύσης.
Παράλληλα, μεταφέροντας τη στάση της ελληνικής πλευράς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είπε πως επιμείναμε στην πάγια θέση μας ότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα μόνο, ούτε καν πρωτευόντως, των δύο κοινοτήτων, αλλά θέμα διεθνούς δικαίου, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, με αναγνώριση και του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο μέλος της ΕΕ.
Ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που κάνανε λόγο για στιγμές έντασης κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, επισημαίνοντας πως δεν προκλήθηκαν από την ελληνική πλευρά ή από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, «τις οποίες αποφύγαμε και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναζωπυρώσουμε».
Εμείς είμαστε στην ΕΕ από τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι λεονταρισμοί δεν ωφέλησαν ποτέ κανένα, διεμήνυσε.