Η χώρα θα πρέπει να δέχεται πίσω όσους μπαίνουν στην ΕΕ από την ελληνική επικράτεια και συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη μέλη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχουν πετύχει η Ελλάδα και η Ιταλία στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη των αποτυπωμάτων - πρότεινε σήμερα τη σταδιακή ενεργοποίηση από τις 15 Μαρτίου 2017 του Κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δέχεται πίσω τους παράνομους μετανάστες και αιτούντες άσυλο που μπαίνουν στην ΕΕ από την ελληνική επικράτεια και συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη μέλη.
Ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2011, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η επανεργοποίηση του Δουβλίνου δεν θα αφορά ωστόσο τις ευάλωτες ομάδες, όπως ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ενώ για κάθε επιστροφή θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους και των ελληνικών αρχών.
Ο Έλληνας επίτροπος για ζητήματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα αφορά μόνο τους παράνομους μετανάστες μετά τις 15 Μαρτίου και όχι αυτούς που βρίσκονται ήδη σε κράτη μέλη έχοντας μπει στην ευρωπαϊκή επικράτεια μέσω Ελλάδας.
Αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι λειτουργεί αποτελεσματικά, οι παράνομες αφίξεις από το Μάρτιο είναι κατά μέσο όρο 92 ημερησίως. Ωστόσο καθυστερούν πολύ οι επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία παράνομων προσφύγων στο πλαίσιο της συμφωνία επανεισδοχής. Από το Μάρτιο έχουν επιστρέψει μόλις 1.187 πρόσφυγες.
Η Κομισιόν δεν προτείνει τέλος την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, γιατί η Άγκυρα δεν πληροί όλα τα κοινοτικά κριτήρια. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, αλλά με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία τους τελευταίους μήνες ζητούσε επίμονα την κατάργηση της βίζας.
Πηγή: Deutsche Welle