Η συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί «τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ΝΑΤΟικες σχέσεις», διαμηνύει ο πρόεδρος της ΝΔ
Την ανησυχία του για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις που είχε σήμερα στη Σόφια με τον πρόεδρο της χώρας Ρόσεν Πλεβνιέλεφ, και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.
«Είχα την ευκαιρία να έχω μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η οποία επαναβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «συμπέσαμε ως προς τη διάγνωσή μας, σχετικά με την γενικότερη αστάθεια, η οποία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή».
Επισήμανε δε ότι η συνθήκη της Λωζάνης, την οποία αμφισβητεί με τις δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί «τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ΝΑΤΟικες σχέσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι «είχα μία εξαιρετικά ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με εκπροσώπους από σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ στη Βουλγαρία. Και θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται -εδώ και πολλά χρόνια- στη Βουλγαρία, αποτελούν παράδειγμα εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες ξέφυγαν από τα στενά όρια της Ελλάδας και αποφάσισαν να επενδύσουν εκτός Ελλάδας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δική τους δυναμική».
Υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα το οποίο στηρίζει την επιχειρηματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της, και πιστεύει ότι μόνο μέσα από μία γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έρθει ανάπτυξη στη χώρα, και μόνο μία τέτοια μείωση φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη μπορεί να αποτελέσει ικανό κίνητρο για να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Προσέθεσε ότι μία τέτοια πολιτική θα δράσει και αποτρεπτικά για εκείνες τις επιχειρήσεις, τις λίγες επιχειρήσεις, οι οποίες επιλέγουν άλλες χώρες, προκειμένου να εγκαθιδρύσουν τη φορολογική τους έδρα.
Ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις του τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σταθερότητα της Βαλκανικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, στη διατήρηση αυτής της συνεργασίας, αλλά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση, εμβάθυνση και διεύρυνσή της.
Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δύο πλευρές, όπως ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, μοιράστηκαν «ταυτόσημες ανησυχίες, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης». Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις απειλές του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δύο χώρες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και το αποτέλεσμα έναντι του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε ομιλία σε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία.