ΜΜΕ, κόμματα, αλλά ακόμα και το υπουργείο Εξωτερικών (!) την... πάτησαν από ένα λάθος του ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Τουρκία
Παρ’ ολίγον… διπλωματικό επεισόδιο από το πουθενά πήγε να προκαλέσει μία γκάφα του ανταποκριτή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Τουρκία Άρη Αμπατζή.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Όπως μετέδωσε το μεσημέρι το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του υποστήριξε πως «η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», και πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο (σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ) και για τη «Δυτική Θράκη». «Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» και: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».
Στο ίδιο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρονταν τα παρακάτω:
«Ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή. Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».
Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι αυτές οι τελευταίες αναφορές (μεταξύ αυτών και τα περί δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη) δεν έγιναν ποτέ από τον Ταγίπ Ερντογάν! Όπως διευκρίνισε αργότερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αναφορές αυτές αποδόθηκαν εκ παραδρομής στον Τούρκο πρόεδρο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αναφορές του τουρκικού Τύπου, και ειδικότερα:
«Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».
Στο αρχικό δημοσίευμα όμως είχαν ήδη «πατήσει» πολλά ΜΜΕ που επικαλούμενα το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσαν τις «προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για δημοψήφισμα στη Θράκη» με τις «βλέψεις του Σουλτάνου στη Θεσσαλονίκη», αλλά και πολλά κόμματα που εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις – όμως αυτό που προκαλεί ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι την… πάτησε ακόμα και το υπουργείο Εξωτερικών, που εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση για δηλώσεις τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε ποτέ…
Γιατί λάθη γίνονται, και είναι δεδομένο πως, έστω κι αν εδώ πρόκειται για ένα πραγματικά "χοντρό" λάθος του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ακόμα πιο εξωφρενικό το "λάθος" του υπουργείου Εξωτερικών: είναι δυνατόν να εκδίδει ανακοινώσεις βασιζόμενο σε ένα δημοσίευμα, χωρίς να συμβουλευτεί σχετικά την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα; Δεν θα έπρεπε να έχει επιβεβαιώσει την ακρίβεια των όσων αποδίδονταν στον Ταγίπ Ερντογάν πριν προχωρήσει σε επίσημες τοποθετήσεις;
Σημειώνεται ότι μετά από την «γκάφα» αυτή, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας του με τον εν λόγω ανταποκριτή.