Ιδιαίτερα επιφυλακτικές εμφανίζονται διπλωματικές πηγές αναφορικά με την υλοποίηση του οδικού χάρτη μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας, ο οποίος συμφωνήθηκε με στόχο την απεμπλοκή των διμερών σχέσεων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Καθημερινή.
Όπως αναφέρεται σχετικά, η περίοδος που διανύουμε, ιδιαίτερα οι μήνες που ακολουθούν, είναι ίσως η πλέον κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει μικρή έστω πρόοδος, καθώς η παράταση των εκκρεμοτήτων προκαλεί τριβές και προβλήματα που επιδεινώνουν τις διμερείς σχέσεις.
Η Αλβανία είναι καθηλωμένη σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ένταξής στην Ε.Ε., αλλά και πολιτικά και οικονομικά λόγω εσωτερικών εντάσεων, της διαφθοράς, της έλλειψης σχεδίου και δυσλειτουργιών των θεσμών της. Παράλληλα, αντιμετωπίζει προβλήματα και με τη Σερβία και την Ελλάδα, καθώς η εθνικιστική ρητορική γνωρίζει μεγάλη έξαρση, ενώ τριγμοί εμφανίζονται και στις σχέσεις της με την Τουρκία- με τον Ερντογάν να απαιτεί να κλείσουν τα ιδρύματα που ελέγχονται από τον Γκιουλέν.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, οι υπουργοί Εξωτερικών, Κοτζιάς και Μπουσάτι έδωσαν τα χέρια στα Τίρανα για την κατάρτιση του οδικού χάρτη για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Είναι η δεύτερη προσπάθεια που είχε γίνει, καθώς το θέμα είχε τεθεί και πάλι αμέσως μετα΄την εκλογή Ράμα το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ωστόσο η προσπάθεια είχε ναυαγήσει εξαιτίας της στάσης των Τιράνων, που δεν συνεργάστηκαν, ενώ οι σχέσεις οξύνθηκαν σημαντικά από τότε λόγω της ολοκληρωτικής εθνικιστικής στροφής του Αλβανού πρωθυπουργού πυ συνεργάστηκε σε κυβερνητικό επίπεδο με το κόμμα των Τσάμηδων.
Τον Ιούνιο στα Τίρανα συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να αρχίσει η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, το καθεστώς της εμπολοέμου, τα δύο νεκροταφεία που ζητάει η Ελλάδα για την ταφή των πεσόντων του '40 θέμα που συναντά περισσότερες αντιδράσεις και από το θέμα της ΑΟΖ-και θέματα σχετικά με τη μειονότητα. Παρά όμως το γεγονός ότι πέρασαν τρεις μήνες έκτοτε, δεν έγινε καμία συνάντηση πυ να δρομολογήσει μία μορφή διαλόγου με θετική προοπτική. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η πλευρά Ράμα δεν δείχνει καμία διάθεση να λύσει προβλήματα και εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος ακόμα και αν πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις.