Για "φαρσοκωμωδία" κάνει λόγο ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης
"Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις για την Τουρκία τόσο για το πραξικόπημα αυτό καθ΄ εαυτό, όσο και για την επόμενη μέρα που ακολουθεί", δήλωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επιστημονικός σύμβουλος του ιδρύματος "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής", Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας σε έκτακτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" για τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι η Τουρκία δέχτηκε ένα σοβαρότατο πλήγμα στη διεθνή της εικόνα, έκανε λόγο για προσπάθεια του Tούρκου προέδρου να καθαρίσει τον κρατικό μηχανισμό από οποιαδήποτε φωνή που ήταν εναντίον του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν δεν βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.
"Η κάθαρση σημαίνει για τον Ερντογάν την πλήρη κατάλυση του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Βλέπουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις για την τουρκική δημοκρατία με τις μαζικές συλλήψεις και απολύσεις δικαστών, ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων τώρα και πανεπιστημιακών, ώστε να εγκαθιδρυθεί ένα μονοκομματικό κράτος του Ερντογάν απόλυτα την επόμενη μέρα. Τρεις χιλιάδες δικαστές, ακόμη και μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, έχουν εκδιωχθεί χωρίς καμία διαδικασία, χωρίς καμία νομική εγγύηση, χωρίς κανέναν σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου. Κατά πάσα δυνατότητα οι λίστες ήταν έτοιμες, οι υπογραφές ήταν έτοιμες και ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για να καθαρίσει τον κρατικό μηχανισμό από οποιαδήποτε φωνή που ήταν εναντίον του, φανταστική ή αληθινή", σημείωσε.
Ο κ. Καιρίδης έκανε λόγο για "φαρσοκωμωδία" και παράλληλα για μια αρνητική εξέλιξη και εκτίμησε ότι "η Τουρκία έχει μπει σε μια πορεία χωρίς επιστροφή ως προς την δημοκρατία της και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό".
"Η Τουρκία δέχτηκε ένα σοβαρότατο πλήγμα στην διεθνή της εικόνα. Είναι μια χώρα με τεράστια εσωτερικά προβλήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία, ασταθής σε μια ασταθή περιοχή, σημαντική, βεβαίως, λόγω μεγέθους και θέσης, οικονομικού μεγέθους, όχι μόνο πληθυσμιακού. Είναι μια πολύ επικίνδυνη και δυσάρεστη εξέλιξη και για την περιοχή και θα δούμε πού θα κάτσει η μπίλια, πού θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση", τόνισε.
Προς το παρόν, όπως ανέφερε, "αυτό που βλέπουμε είναι πλήθη οργισμένων οπαδών του Ερντογάν, ισλαμοφασιστικά να λιντσάρουν οποιονδήποτε θεωρούν ότι τους αντιπολιτεύεται, βιαιοπραγίες στους δρόμους, γενικά μια ένταση, μια πόλωση και έναν διχασμό που δεν είναι καλός, που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα".
Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο απάντησε θετικά και υπογράμμισε: "Η φιλελεύθερη Τουρκία πενθεί, βρίσκεται σε απόγνωση, πάρα πολλοί σκέφτονται να μεταναστεύσουν, είναι μια κατάσταση ανεξέλεγκτη και ο Ερντογάν είναι ο απόλυτος μονοκράτορας".
Σχετικά με το προσφυγικό, έκανε λόγο για "ένα καθεστώς το οποίο βασίζεται μόνο στα νεύρα και τις αποφάσεις ενός ανδρός, χωρίς εθνικές εγγυήσεις, χωρίς αντίβαρα και κανείς δεν ξέρει το πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ασταθής και απρόβλεπτος".
"Ο Ερντογάν έπαιξε και κέρδισε αυτήν την παρτίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Έχει με το μέρος του ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, μην το υποτιμούμε αυτό, αλλά δεν έχει το σύνολο. Αυτή την στιγμή γίνεται ένας χαμός με το κουρδικό κόμμα, τα γραφεία του οποίου τελούν υπό πολιορκία ή κατάληψη από οπαδούς του Ερντογάν. Έχουμε δηλαδή μια κατάληψη πολύ έκρυθμη", είπε και πρόσθεσε: "Το βέβαιο είναι ότι ο Γκιουλέν δεν βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν δεν έχει ερείσματα ιδιαίτερα στον στρατό, τον χρησιμοποιεί ο Ερντογάν. Βασικά ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτή την απόπειρα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο".