Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης
Την πολύ κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία λαμβάνει χώρα η συνάντησή τους, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολυμέτωπη κρίση, στην οικονομία, την ασφάλεια και φυσικά το μεταναστευτικό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να σημειώσει: «Οπότε πιστεύω ότι όλες αυτές οι δυσκολίες μας υποχρεώνουν να προχωρήσουμε μπροστά, με σκοπό να προωθήσουμε μια εναλλακτική ατζέντα».
«Και τώρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «είναι πιο σημαντικό, από ποτέ, να προωθήσουμε μια ατζέντα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας».
Η κοινή διακήρυξη Ελλάδας και Πορτογαλίας
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ταυτίζονται στην ανάγκη να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία, υπογραμμίζεται στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν σήμερα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Αντόνιο Κόστα, με τίτλο: «Ενάντια στη λιτότητα για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη, με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή».
Στη διακήρυξη επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει κοινή διακήρυξη χωρών του Νότου, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, τη συνεργασία στην ΕΕ και τα πολυμερή fora για τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, την οικονομική κρίση, κρίση ασφάλειας και το μεταναστευτικό.
Για το προσφυγικό, ειδικότερα, οι δύο κυβερνήσεις τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία για την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό στη βάση της αλληλεγγύης, τάσσονται κατά των μονομερών ενεργειών και των κλειστών συνόρων, και υπέρ της αναθεώρησης του Δουβλίνου, ώστε το βάρος να μοιραστεί δίκαια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη και επισημαίνουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της ασύμμετρης διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της απουσίας αποτελεσματικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της.
Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν ότι η πολιτική που βασίζεται αποκλειστικά στη λιτότητα είναι λανθασμένη και αναποτελεσματική και ότι η λιτότητα εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και διαιρεί την κοινωνία. Προκαλεί ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και οικονομική στασιμότητα.
Ο δρόμος από εδώ και εμπρός πρέπει να είναι η στενότερη πολιτική δημοσιονομική και κοινωνική ολοκλήρωση και όχι ο κατακερματισμός, αναφέρεται στη Διακήρυξη και σημειώνεται η ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο και όχι επιστροφή σε πολιτικές που ενισχύουν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.
Ακόμη, τάσσονται υπέρ της οικονομικής σταθερότητας σε μια ολοκληρωμένη οικονομική αγορά, μέσα από ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν «κοινοί κανόνες και κοινοί στόχοι με σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να εξειδικεύσουν την πολιτική προς τους στόχους αυτούς».
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν στην ανάγκη να συνεργαστούν πιο στενά, ώστε η ΕΕ να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα) και παράλληλα στηρίζουν μια συνεκτική, ολοκληρωτική και στοχευμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης, στηρίζουν τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Συρία και τη Λιβύη και υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό.
Για το Κυπριακό, η Διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και υπογραμμίζουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Η σημειολογία της συνάντησης Τσίπρα και Κόστα
Τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες ενάντια στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό επιχειρεί να ενισχύσει ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα - παρότι ο κ. Κόστα έχει ταχθεί σαφώς εναντίον της δημιουργίας ενός μετώπου των χωρών του "Νότου".
Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Το ραντεβού αυτό έρχεται μάλιστα στην κρισιμότερη καμπή της διαπραγμάτευσης, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες θα κριθεί το θρίλερ για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενόψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.
Ο Αντόνιο Κόστα ηγείται ενός προοδευτικού συνασπισμού σοσιαλιστών, με στήριξη από το Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ Πορτογαλίας και εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην πολιτική λιτότητας. Η πρόθεση της κυβέρνησης Κόστα να βάλει τέλος στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, με την έγκριση προϋπολογισμού και αποφάσεις που ανακαλούν κάποια από τα μέτρα λιτότητας των προηγούμενων ετών, προκάλεσαν αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η τελευταία εξέφρασε αρχικά έντονες αντιρρήσεις. Τελικά, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με την επιφύλαξη των Βρυξελλών, και η οικονομική κατάσταση της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Οι σχέσεις πάντως Τσίπρα - Κόστα ήδη βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, μετά και την πρωτοβουλία του Πορτογάλου πρωθυπουργού να υποδεχθεί έως και 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, επιπλέον αυτών που ανέλαβε να φιλοξενήσει ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των ποσοστώσεων.