"Μοιραζόμαστε το κοινό βάρος της κρίσης αυτής"
“Ντροπή για τον πολιτισμό μας” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, με πρόσφυγες να πνίγονται στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, στη Σμύρνη.
“Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία και είμαστε αποφασισμένοι για αυτό”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι αυτή τη στιγμή οι αιτίες του προβλήματος, αλλά είναι οι χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες. “Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε φιλοξενία σε αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους, αλλά δεν θα είναι αυτές οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων των προσφύγων. Θα πάρουμε μέτρα για το δίκτυο διακινητών”, διεμήνυσε.
Υπογράμμισε επίσης πως θα πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια σε όσους έρχονται στην Ευρώπη από τρίτες χώρες πως δεν υπάρχει ούτε η πολιτική θέληση, αλλά ούτε και η δυνατότητα υποδοχής ενός τόσο μεγάλου όγκου μεταναστών.
Για το Κυπριακό επεσήμανε πως είναι επιτακτική η ανάγκη λύσης σε αυτό το μείζον ζήτημα, ενώ ανέφερε πως με τον Τούρκο ομόλογό του συζήτησε για την κατάσταση στο Αιγαίο και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Καθώς και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ως προς την οποία κατέθεσε τη στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε ακόμα την άρση της απειλής πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε “κατάλοιπο άλλης εποχής”. Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε από την πλευρά του ότι η Τουρκία με την απειλή πολέμου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1996 απάντησε σε απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου.
Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας έναν “ωραίο τρόπο να σταλεί μήνυμα στην Ελλάδα ότι αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να φέρουμε ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου”, ενώ τόνισε πως η Τουρκία έχει κοινή θέση με την Ελλάδα στο προσφυγικό.
Όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός οι δυο χώρες πρέπει να μοιραστούν το βάρος του μεταναστευτικού και έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα κοινό νομικό πλαίσιο κατά της παράνομης μετανάστευσης.
“Η Τουρκία και η Ελλάδα δίνουν κοινή απάντηση σε όσους στην Ευρώπη πιστεύουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει η καθεμία μόνη της να χειριστεί το θέμα”, είπε ο Νταβούτογλου. Επίσης είπε πως το θέμα της λύσης της διχοτόμησης της Κύπρου έχει “κλείσει”.
Σχετικά με το θέμα των επιπλέον 3 δισ. ευρώ που θα δώσει η ΕΕ ως βοήθεια προς την Τουρκία, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως η βοήθεια θα ξεκινήσει να δίδεται άμεσα αλλά σε δόσεις.
Η συνεργασία στο προσφυγικό επισφραγίστηκε με την υπογραφή του μνημονίου προθέσεων για την παράνομη μετανάστευση από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αφκάν Αλά, αλλά και από την βούληση που εξέφρασαν οι δύο πρωθυπουργοί για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των διακινητών.
Επίσης υπογράφηκαν συμφωνία σύνδεσης των λιμανιών Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, τουριστικής συνεργασίας από την αναπληρώτρια υπουργό τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον υπουργό Τουριστικής Συνεργασίας Μαχίρ Ινά. Επίσης ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσος υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού και της ΕΡΤ με την Τουρκική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.