Διαδοχικές συναντήσεις πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου
Στο επίκεντρο δύο πολύ σημαντικών συσκέψεων θα βρεθεί απόψε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Προσφυγικό και αξιολόγηση θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Συνόδου Κορυφής αλλά και του Eurogroup, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να μάθουμε πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι θα οριστεί η σχετική ημερομηνία για την εβδομάδα την οποία διανύουμε.
Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προειλημμένων αποφάσεων, προσθέτοντας ότι με την στάση μας "πήραμε το ψωμί από το στόμα εκείνων, όπως το ΕΛΚ που ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και εκείνων των ομοϊδεατών τους στο εσωτερικό που ήθελαν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, (ευρισκόμενοι) και σε πλήρη σύμπνοια με τα ΜΜΕ της διαπλοκής που παίζουν τα ρέστα τους ενόψει της αξιολόγησης"...
Της έναρξης των εργασιών της συνόδου κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας θα προηγηθεί σειρά κατ' ιδίαν επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9:15 το πρωί ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά (στις 10:00) θα έχει συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας που βρίσκεται το τρέχον εξάμηνο στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ακολουθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζητήμα.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (11:00).
Ακολουθεί το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και Τουρκίας (12:30-14:30), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης. Στις 15:00-17:00 είναι προγραμματισμένες οι εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επιστρέφει η τρόικα
Την ίδια ώρα σε μία άλλη κλειστή αίθουσα των Βρυξελλών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διερευνά τις προθέσεις των θεσμών για την επιστροφή του κουαρτέτου και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να δώσει και επίσημα το πράσινο φως στην επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών εντός της εβδομάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, απευθύνοντας εκ νέου τα βέλη του στο ΔΝΤ, το οποίο κατηγόρησε για παρελκυστική πολιτική. Χαρακτήρισε ως πολιτική τη διαφωνία με το ΔΝΤ, καθώς όπως είπε οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι και μόνο πολιτικά μπορεί να εξηγηθεί η διαφορετική ανάγνωσή τους παραβλέποντας τις θετικές ενδείξεις στον τομέα της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός διέβλεψε ότι πολύ σύντομα η Ε.Ε. θα κληθεί να ζητήσει από όλους, να σεβαστούν τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015.
Με δεδομένη την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα, τα οποία η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει «εκτός συμφωνίας» άρα και λαϊκής εντολής, η ελληνική αντιπροσωπεία προσέρχεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τρία βασικά διαπραγματευτικά όπλα. Την μικρότερη έναντι των προβλέψεων ύφεση της οικονομίας για το 2015 (0,2% έναντι 0,7%), το «μαξιλαράκι» στις εισπράξεις με την υπέρβαση εσόδων 850 εκατ. ευρώ και τη θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016.
Πηγές που μετέχουν στι διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) και η εν συνεχεία «Ιθάκη» της απομείωσης του χρέους παραμένει εφικτός, ενώ όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σύγκλιση μεταξύ των Θεσμών που σημειώθηκε στο «μυστικό δείπνο» των Βρυξελλών υπό τον Πολ Τόμσεν.