"Με ορισμένες χώρες να τραβούν τον δικό τους δρόμο εις βάρος μίας άλλης χώρας, όπως η Ελλάδα - αυτός δεν είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος"
Η διαμάχη στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες απειλεί το ευρώ, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ μιλώντας χθες βράδυ σε κομματική συγκέντρωση στην πόλη Φολκμάρσεν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, με ορισμένες χώρες να τραβούν τον δικό τους δρόμο εις βάρος μίας άλλης χώρας, όπως η Ελλάδα - αυτός δεν είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος», δήλωσε η καγκελάριος.
Με τις χώρες κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής διαδρομής να εμποδίζουν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν βόρεια της Ελλάδας, η Μέρκελ προειδοποίησε την Κυριακή άλλες χώρες της ΕΕ να μην επιτρέψουν να υπάρξει «χάος» σε μία χώρα που ήδη «έχει πολλά προβλήματα», σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Διαβάστε σχετικά: Εδώ δεν βγάλαμε την Ελλάδα από το ευρώ, θα την αφήσουμε στο χάος;
Παράλληλα, σε σε συνέντευξή της στην Suedwest Presse, η Μέρκελ τονίζει ότι «θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων»
«Στις 7 Μαρτίου είναι μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου στον κύκλο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και από κοινού με την Τουρκία να προωθήσουμε την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πολλά έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά αναμφίβολα απομένουν πολλά ακόμη να περάσουν από το χαρτί στην πραγματικότητα. Έχουμε από κοινού την ευκαιρία να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και να περιορίσουμε πραγματικά και μόνιμα την παράνομη μετανάστευση», δηλώνει η κ. Μέρκελ και προσθέτει ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο κλειδί, καθώς, ως γείτονας της Συρίας έχει υποδεχτεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα έρχεται από εκεί μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν την Δευτέρα δεν υπάρξει συμφωνία, η κ. Μέρκελ δηλώνει ότι θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «όλα τα 28 κράτη-μέλη θέλουν να παραμείνει ανοιχτός ο χώρος Σένγκεν και η ελευθερία κίνησης», διευκρινίζει όμως ότι αυτό απαιτεί άμεση και αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, καθώς μόνο τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
«Θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων», υπογραμμίζει και εξηγεί ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο άσκησε πίεση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, «στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινή προσέγγιση».
Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ σχεδιάζουν να συναντηθούν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για τον περιορισμό του πλήθους των ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο για να φθάσουν στην Ελλάδα. Ο Κροάτης πρωθυπουργός Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, η χώρα του οποίου βρίσκεται στη βαλκανική διαδρομή (των προσφύγων), θα συναντηθεί με τη Μέρκελ για συζητήσεις στο Βερολίνο αργότερα σήμερα, αναφέρει το δημοσίευμα.