Κλιμάκωση: Είπαμε όχι σε επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού στην Αθήνα!

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα

Τις επόμενες δέκα μέρες η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις λόγω του προσφυγικού, και θα βρεθεί μια «αξιοπρεπής» αλλά «όχι καλή λύση», είπε σε συνέντευξη στην EurActiv στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας. Μάλιστα, ο κ. Μουζάλας αποθάρρυνε την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, που ήθελε να επισκεφτεί την Ελλάδα! 

Ο υπουργός έδωσε τη συνέντευξη αμέσως μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών χθες (25 Φεβρουαρίου) στις Βρυξέλλες.

"Νομίζω ότι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης ήταν ότι σχεδόν η πλειοψηφία των χωρών μελών τάχθηκε ενάντια στις μονομερείς ενέργειες με αυστηρότητα. Και χώρες που έκαναν μονομερείς ενέργειες, δηλώσανε ότι το έκαναν εξ’ ανάγκης", είπε ο υπουργός.

Για το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ είπε: «Δεν υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας. Υπάρχει μια τεράστια δυσκολία για τη χώρα μας, κάποιες δεκάδες χιλιάδες από πρόσφυγες και μετανάστες θα παραμείνουν στη χώρα μας και έχουμε μια δυσκολία.

Έχουμε μια δυσκολία, δεν έχουμε προλάβει. Θέλαμε κάποιες μέρες ακόμη να δημιουργήσουμε χώρους, που θα μπορούνε να βρίσκονται εκεί αντί να γυρνούν στους δρόμους ή στα πούλμαν με στοιχειωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες για αυτούς και με την αξιοπρέπεια που αρμόζει στο λαό μας.

Θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση. Πιστεύω στις επόμενες δέκα μέρες θα έχουμε καταφέρει να διευθετήσουμε την κατάσταση με έναν αξιοπρεπή τρόπο. Όχι καλό, αλλά αξιοπρεπή» υπογράμμισε.

Για την Αυστρία σημείωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι η Αυστρία έκανε ένα πολύ σημαντικό, πολύ σοβαρό λάθος, το οποίο συνιστά εχθρική ενέργεια στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Δεν θεωρούμε ότι η Αυστρία δεν είναι φίλη μας. Η Αυστρία έχει δεχθεί έναν μεγάλο αιρθμό προσφύγων. Είναι σαν εμάς τις χώρες που δέχεται πρόσφυγες, ταλανίζεται και παίρνει ένα ανισομερές βάρος από το προσφυγικό και μέχρι τώρα έχει φερθεί με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια και φιλικά απέναντι στη χώρα μας και στο προσφυγικό.

Η κίνηση η τελευταία είναι μια εχθρική κίνηση. Νομίζω ότι μια εχθρική κίνηση δεν αρκεί για να προδικάσει το μέλλον και για να μας κάνει να ξεχάσουμε το παρελθόν. Πιστεύουμε ότι η Αυστρία και μετά τα σημερινά θα καταλάβει ότι κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος».

 

Όχι της Αθήνας στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών

Ένα «όχι» έλαβε ως απάντηση η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ από την Αθήνα όταν εξέφρασε την πρόθεσή της να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα για εξηγήσεις. Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν αρθούν τα μέτρα κατά της Ελλάδας.
Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη με την εμφανή αναδίπλωση της Αυστρίας μετά τη σκληρή στάση και την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο χθες κάλεσε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τη πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη.
Την κίνηση αυτή του ΥΠΕΞ ακολούθησε δήλωση του προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, σχετικά με την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση με την οποία εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία της χώρας μας από διάσκεψη. «Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα» δήλωσε χαρακτηριστικά.