Στα άκρα η σύγκρουση Ελλάδας-Αυστρίας: Ανεκλήθη η Ελληνίδα πρέσβειρα

Μετά από το διάβημα που πραγματοποίησε το υπουργείο των Εξωτερικών δύο ημέρες πριν

Με ανάκληση της πρέσβεως μας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλειφέρη, στην Αθήνα για διαβουλεύσεις απαντά η Ελλάδα στην Αυστρία.

Μετά από το διάβημα που πραγματοποίησε το υπουργείο των Εξωτερικών δύο ημέρες πριν - για την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, ως «πράξη μη φιλική» και «εξωθεσμική που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες» - σήμερα, με εντολή του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά καλείται στην Αθήνα η κ. Αλειφέρη, «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».

«Είναι σαφές», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα Δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους».

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει επίσης ότι «οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Επισημαίνει δε ότι «οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα», καθώς «η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Πώς απαντά το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά με νέα κριτική εναντίον της Ελλάδας, σχολιάζοντας την ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις της Ελληνίδας πρέσβη στη Βιέννη.

Σε ανακοίνωσή του, που διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά το απόγευμα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως "η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής".

Προσθέτει δε, ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως τώρα θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Έλληνες.

"Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Ελληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία", τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά.

"Επιτέλους, κάτι κινείται..."

Ως ένδειξη πως "ολοφάνερα υπάρχει κινητικότητα", σχολιάζει η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών και προσκείμενη στο Λαϊκό Κόμμα, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, την ανάκληση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στη Βιέννη.

Σε αποψινές δηλώσεις της, η κ. Μικλ-Λάιτνερ παρατηρεί πως οι εξελίξεις στην Αθήνα δείχνουν απλά και μόνον πως "επιτέλους κάτι κινείται", ωστόσο στο θέμα των προσφύγων, η ίδια παραμένει στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, γιατί ως υπουργός Εσωτερικών είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας της και δεν μπορεί να αποδεχθεί πως θα στέλνονται συνεχώς πρόσφυγες.

Παραπέμποντας στην ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε στις δηλώσεις της πως τώρα θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί άμεσα η Αθήνα ως προς την κατάσταση στην Αυστρία, όπως επίσης και κατά μήκος της "Διαδρομής των Βαλκανίων". Προσθέτοντας δε πως η Αυστρία δεν έχει καμία κατανόηση για το ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα, η Αυστριακή υπουργός παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επενδύσει για την προστασία τους έως το 2013 πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 το ποσό θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ - και πως, εκτός τούτου, η Frontex προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία για την Ελλάδα. Ωστόσο, κατά την άποψή της, ενόσω δεν προστατεύονται τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, η ΕΕ θα έχει περιορισμένη ικανότητα δράσης.