Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να ασκήσει το ύστατο μέσο, αν δεν ικανοποιηθεί πλήρως η Ελλάδα...
Με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί σήμερα, Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.
Η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντηση θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα της Συνόδου Κορυφής , το προσφυγικό και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία.
Αν και η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει σημαντικά σημεία, ωστόσο ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να ασκήσει βέτο, αν δεν ικανοποιηθεί πλήρως η Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτα ο Αλέξης Τσίπρας, σε έντονο ύφος, τόνισε ότι κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα. «Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του.
Παρά το γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων της ΕΕ για το μεταναστευτικό κρίθηκαν άκρως ικανοποιητικές, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που αφορούσε τόσο το μεταναστευτικό όσο και τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), αν δεν υπήρχε ρητή δέσμευση ότι σε καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν θα κλείσουν τα σύνορα.
Σε αυτό το σημείο η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου μια έκτακτη σύνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Δεσμεύθηκε επίσης οτι ως τότε δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ελληνικη διπλωματία, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν οτι η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Τουρκία.
Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι έως τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει, όπως βεβαίωναν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές, την έγκρισή της για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.