Η Ελλάδα αποτυγχάνει “παταγωδώς” στο πεδίο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, κατά την εκτίμηση γερμανικών αρχών, που μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την αποτυχία αυτή.
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim), πολλοί αιτούντες άσυλο, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, ζουν στην Ελλάδα άστεγοι και υπό αντίξοες συνθήκες. Η έκθεση περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ως “απάνθρωπη” και δε διστάζει να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν ίσως και να αποτελούν προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας, δεδομένου ότι ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την Ελλάδα “κατευθυνόμενοι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ”, όπως σημειώνεται.
Στην έκθεση, όπως αναφέρει και η Deutsche Welle, γίνεται επίσης λόγος για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, η οποία διαρκεί εν μέρει ακόμη και χρόνια.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι δεν υποστηρίζονται ούτε οικονομικά ούτε υλικά. Στηλιτεύεται ακόμη το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, που ανέρχεται σε 75%, όντας ασυνήθιστα υψηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.
Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο έχει προς το παρόν αφήσει αναπάντητες σχετικές ερωτήσεις.