Ιδιαίτερα καυστική είναι η κριτική που ασκεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα η Die Welt για την παρουσία του στη σύνοδο του Νταβός.
Ο τίτλος που χρησιμοποιεί η εφημερίδα είναι: 'Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός ', μετά και την κόντρα μεταξύ του κ. Τσίπρα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπότιτλος του δημοσιεύματος, όπου αναφέρεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός εξετέθη με ελλιπή κατανόηση των οικονομικών και κατά μέτωπο επίθεση στον κ. Σόιμπλε, ο οποίος όμως πέρασε στην αντεπίθεση επιδέξια.
'Πριν από μερικούς μήνες το σετάκι [Τσίπρα και Σόιμπλε] θα ήταν καλό για μια δημόσια διαμάχη με τον Τσίπρα σε ρόλο πρωταγωνιστή. Όμως τώρα ο Έλληνας παίζει δευτερεύοντα ρόλο, είναι ένας ισχυρογνώμων πρωθυπουργός που δεν είναι σε θέση να βάλει την χρεωμένη του χώρα από την κρίση. Τώρα η Ευρώπη έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα ', επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
'Ο Έλληνας εμφανίστηκε στο Νταβός ως ένας ξεροκέφαλος πρωθυπουργός, που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Από τις χρηματαγορές εισέπραξε την απάντηση. Οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν προς τα πάνω στο 10,4% που είναι το ψηλότερο επίπεδο του χρόνου από τον περασμένο Αύγουστο ', προσθέτει ο αρθρογράφος.
Σόιμπλε σε Τσίπρα: Η υλοποίηση μετράει, ανόητε!
Με τη φράση κλισέ "It's the implementation, stupid", απάντησε ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, στην επίκληση του Αλέξη Τσίπρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε συζήτηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ! Στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι αρχικά δεν ήθελε την εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά τον έπεισε η καγκελάριος Μέρκελ - για να καταλήξει πώς το γερμανικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα υπό αυστηρούς όρους. Προηγουμένως, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της και πώς εκτός από δημοσιονομική πειθαρχία και πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να υπάρξει και ανάπτυξη.
Στο Νταβός διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης». Συμμετείχαν επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτ αλλά και ο Robin Niblett διευθυντής του Chatham House και η Emma Marcegaglia πρόεδρος της ΕΝΙ.
Στο επίκεντρο η συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ
Μεγάλη δημοσιότητα δίνεται στην συνάντηση του κ. Τσίπρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στις παρεμβάσεις του στην συζήτηση για «το Μέλλον της Ευρώπης» στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Τσίπρα οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αμερικανικά ΜΜΕ και Πρακτορεία
«ΤΟ ΔΝΤ επαναλαμβάνει τη θέση του για "σημαντική" ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αναφέρει το Reuters και υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ, με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «δηλώνει έτοιμο να υποστηρίξει την Ελλάδα μόνον όμως εφόσον γίνει "σημαντική" ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επίτευξη ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα ακολουθήσει βιώσιμη και καθοδική πορεία", αναφέρεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το Reuters .
Βρετανικά ΜΜΕ
Ήταν μια "καλή συνάντηση", σύμφωνα με κάποια πηγή που έχει εσωτερική πληροφόρηση, γράφει η Guardian για την συνάντηση Τσίπρα –Λαγκάρντ. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις συνομιλίες "ειλικρινείς", γράφει η εφημερίδα και παραθέτει τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.