Πως δεν πήγε στη Γερμανία "τείνοντας χέρι επαιτείας" τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην επίσκεψή του στο Βερολίνο. Όπως είπε "βάζω πλάτη για τον τόπο, όπως επιβάλλει ο ρόλος μου, και προς την κατεύθυνση αυτή αγωνίζομαι με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου", μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Βερολίνο και λίγο πριν μεταβεί στην Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει στον Κεντρικό Τραπεζίτη της Ευρωζώνης ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, "έρχεται η ώρα των εταίρων" -θα πρέπει δηλαδή και η ΕΚΤ να επανεξετάσει το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η Ελλάδα δηλώνει την συμπαράστασή της στην προσπάθεια της ΕΚΤ να διαδραματίσει τον ρόλο τής πραγματικής κεντρικής τράπεζας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα προγράμματα ρευστότητας, δήλωσε σχετικά ο κ. Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τους Γερμανούς αξιωματούχους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε το ζήτημα της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο, όπως είπε, δεν αφορά τόσο το νόμισμα, αλλά τον άνθρωπο. "Πραγματικός Ευρωπαίος δεν είναι εκείνος που μπορεί να αντέξει τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά εκείνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δομικό πρόβλημα στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε ότι ο ελληνικός λαός διδάσκει ανθρωπισμό απέναντι σε φαινόμενα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την Ευρώπη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει δικαιωθεί η διεύρυνση της ΕΕ προς τα ανατολικά, σημείωσε: "Εύχομαι να αποδειχθεί ότι δικαιώθηκε, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται το αντίθετο. Η Γερμανία γνωρίζει σήμερα ποιοι είναι οι πραγματικοί της σύμμαχοι στην Ευρώπη". Προσέθεσε δε ότι οποίο κράτος-μέλος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να υφίσταται τις ανάλογες κυρώσεις. Το ίδιο άλλωστε συνέβη πρόσφατα με την Ελλάδα, επισήμανε.
Σχετικά με τα οικονομικά, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε σοβαρό και εμβληματικό θεσμό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά - όπως είπε- δεν γνωρίζει τη λειτουργία της Ευρώπης και του ευρώ. Ενώ τάχθηκε υπέρ της απόκτησης ανάλογης τεχνοκρατικής υποδομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Ο κ. Παυλόπουλος, λίγο πριν μεταβεί στην Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τόνισε την ανάγκη ο ESM να αναπτύξει άμεσα τις ανάλογες δομές προκειμένου να μην χρειάζεται το ΔΝΤ για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, καθώς το ΔΝΤ δεν συμμετέχει οικονομικά στο γ´ πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση και εξήγησε εκ νέου ότι δεν γίνεται λόγος για "κούρεμα", αλλά για ρύθμιση σύμφωνα με τους όρους του ESM. Μετά την αξιολόγηση, ανέφερε, θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές, αν διαπιστωθούν από κοινού σημεία και μέτρα ιδιαίτερα υφεσιακής προοπτικής.