"Η Ελλάδα, θεωρεί καθοριστική τη συμβολή του ρωσικού κράτους και του ρωσικού λαού στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος", τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρική κατοικία Νόβο - Ογκαριόβο στα περίχωρα της Μόσχας.
«Οι προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά τον άνθρωπο και τη δημοκρατία» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. Πρόσθεσε, μάλιστα, με έμφαση ότι «οι όποιες διαφορές ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ θα λυθούν το συντομότερο δυνατόν με βάση τις θεσμικές διαδικασίες».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι με την επίσκεψή του στη Μόσχα εγκαινιάστηκε το αφιερωματικό έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016 και κάλεσε τον κ. Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του έτους.
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα. Τόνισε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο του έτους Ελλάδος - Ρωσίας θα πραγματοποιηθούν 37 εκδηλώσεις στις δύο χώρες. Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένα φιλικό κράτος με το οποίο η Ρωσία έχει μοναδικούς ιστορικούς δεσμούς.
Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ύστερα από πρόσκληση της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, η οποία τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα. Το Πρόεδρο υποδέχθηκε ο πρύτανης της Ακαδημίας, Βλαντίμιρ Μάου.
Κατά την τελετή αναγόρευσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε, από το βήμα της Ρωσικής Ακαδημίας, με θέμα: "Ο Νόμος μεταξύ Φυσικής και Νομικής Επιστήμης".
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν. Αύριο, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Πολύ σημαντικό γεγονός για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», χαρακτήρισε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Σεργκει Ναρίσκιν, μετά την συνάντησή τους.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Παυλόπουλο είπε ο κ. Ναρίσκιν: «Οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται όχι μόνο σε κοινές ιστορικές ρίζες, καθώς πολύ συχνά έχουμε σχεδόν όμοιες προσεγγίσεις στα διεθνή ζητήματα. Οι γνωστές αποφάσεις της ΕΕ εμποδίζουν την δυναμική των σχέσεων μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα. Στη ομιλία σας αναφερθήκατε σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως ότι οι νόμοι πρέπει να έχουν τη συναίνεση των πολιτών. Αυτές οι κυρώσεις της ΕΕ δεν ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των πολιτών μας και η εξαιρετική εισήγησή σας επιβεβαίωσε για μία άλλη φορά την ορθότητα των ελληνικών απόψεων».
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε με ιδιαίτερη χαρά έχουμε αυτή τη συνάντηση, πόσο μάλλον όταν εκπροσωπείτε την καρδιά του κοινοβουλευτικού συστήματος στο πλαίσιο του ρωσικού πολιτεύματος και γνωρίζετε, ότι η Ελλάδα, η Ευρώπη γενικότερα, είναι προσηλωμένη στην έννοια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Εμείς θεωρούμε ότι η Ρωσία κάνει σημαντικά βήματα στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και θέλω να σας τονίσω, ότι εγώ - και όταν λέω εγώ- εννοώ η Ελλάδα πιστεύουμε, ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατόν. Είναι προς το συμφέρον και τη της Ρωσίας και της ΕΕ να εξομαλυνθούν οι σχέσεις το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα όχι μόνο για λόγους οικονομικούς».
Ακολούθως ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα που είναι παγκόσμιο και στην διεθνή τρομοκρατία: « Πρόεδρε αντιμετωπίζουμε σήμερα τεράστιες προκλήσεις πολέμου σε ολόκληρο τον πλανήτη, που γεννούν πρόσφυγες και διαμορφώνουν συνθήκες μίας πρωτόγνωρης και απερίγραπτης ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία πέραν τούτου οδηγεί σε αίμα το οποίο δεν είναι δυνατόν να το ανεχθεί η πολιτισμένη ανθρωπότητα, από τους αδίστακτους τρομοκράτες. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση, γιατί ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες συνέπειες τις οποίες θα πρέπει να αποφύγουμε το συντομότερο δυνατόν. Τις εστίες του πολέμου και την ειρήνευση μόνο από κοινού μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Τον αγώνα εναντίον των τρομοκρατών μόνο μαζί μπορούμε να τον φέρουμε σε πέρας όλοι οι δημοκρατικοί λαοί. Τον άνθρωπο στη σημερινή εποχή μόνο από κοινού μπορούμε να τον υπερασπιστούμε».