Στο Όσλο για το Νόμπελ Ειρήνης 20 ηγέτες της ΕΕ

Στο δημαρχείο της πόλης του 'Οσλο βρέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, που, μαζί με άλλους 20 ηγέτες, παρέστη στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο τιμάται σήμερα η Ευρωπαϊκή 'Ενωση για τον ρόλο της στη μεταμόρφωση της Ευρώπης, "από ήπειρο του πολέμου, σε ήπειρο της ειρήνης".

Το βραβείο παρέλαβαν οι τρεις πρόεδροι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά την ειδική τελετή που ολοκληρώθηκε στο δημαρχείο του Όσλο.

Απονέμοντας το βραβείο, ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, κάλεσε την ΕΕ "να προχωρήσει μπροστά" παρά την κρίση. "Η διαφύλαξη αυτού που έχει κερδιστεί και η βελτίωση αυτού που έχει δημιουργηθεί για να μας επιτρέψει να λύσουμε τα προβλήματα που απειλούν σήμερα την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την οικονομική κρίση", τόνισε ο Γιάγκλαντ.

"Μαζί πρέπει να κάνουμε ώστε να μην χαθεί αυτό που οικοδομήσαμε πάνω στα ερείπια δύο παγκοσμίων πολέμων", σχολίασε ακόμα, ξεκαθαρίζοντας ότι "δε συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ με την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Συγκεντρωθήκαμε με την πεποίθηση ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί".

Σημειώνεται ότι το χρηματικό ποσό των 930.000 ευρώ που συνοδεύει το βραβείο, καθώς και ακόμα 930.000 ευρώ που θα προσθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διατεθεί σε προγράμματα για την υποστήριξη παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες, με τους αποδέκτες να ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των ηγετών που παρευρέθησαν στη βράβευση, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με τους οποίους ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποκλείεται να έχει κατ' ιδίαν σύντομες συνομιλίες στο περιθώριο της τελετής.