Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ για την διαμόρφωση και ενίσχυση των επενδυτικών και ενεργειακών δεσμών των δύο χωρών με φόντο τα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου.
Το θετικό κλίμα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που ακολούθησαν.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των επαφών του στο Ισραήλ με την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.
Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, κοινός στόχος είναι η επιτάχυνση και αξιοποίηση στο έπακρο του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, για την βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ήδη έχουν βρεθεί και να υπάρξει προετοιμασία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων.
Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε κυβερνητική πηγή, η Αθήνα έχει ως στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει έναν κόμβο για την αποθήκευση και αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου στην Βόρειο Ελλάδα , ενώ παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα της Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ , Αίγυπτος) προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επιλογή του αγωγού, αν τελικά συμφωνηθεί θα αποφασιστεί ενδεχομένως και με γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια ασφάλειας, δεδομένης της σταθερότητας που επικρατεί στην δυνητική πορεία του αγωγού προς την Ελλάδα.
Επίσης, συζήτηση έγινε για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αφαλάτωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των νησιών που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό για ύδρευση και άρδευση.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών βρέθηκαν και τα ζητήματα ασφαλείας, με Τσίπρα και Νετανιάχου να υπογραμμίζουν στις κοινές δηλώσεις τους ότι πρέπει να αποτραπεί η εξάπλωση του κινδύνου του τζιχαντισμού και να επανέλθει η ειρήνη στη Συρία. «Πρέπει να δούμε το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την παγκόσμια ασφάλεια και να πατάξουμε την τρομοκρατία», υπογράμμισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι υπάρχει «σύμπνοια πνεύματος» μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως είπε ο κ. Νετανιάχου, «οι προκλήσεις είναι πολλές μπροστά μας και έχουμε να κάνουμε με πάρα πολύ βίαιες δυνάμεις, αλλά έχουμε κοινά συμφέροντα για να δούμε ποιες είναι οι ευκαιρίες, προσπαθώντας να αποφύγουμε τους κινδύνους».
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στα κοινά συμφέροντα που έχουν Ελλάδα και Ισραήλ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να αναφέρεται στη συνέχεια και στην ελληνική οικονομία, λέγοντας πως αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα.
«Θεωρώ ότι οι δυσκολίες αυτές είναι πολύ μεγάλες, αλλά θεωρώ ακόμη ότι η οικονομία θα επανέλθει», σημείωσε ο κ. Νετανιάχου και πρόσθεσε: «έχουμε μια πολύ καλή και συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία με την Ελλάδα». «Εμείς θα προσκαλέσουμε τους επενδυτές να πάνε στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Νετανιάχου για την υποδοχή και τα καλά λόγια που είπε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως ανέφερε, «είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών» και όπως τόνισε «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τομείς στους οποίους θα μπορούσαμε να εστιάσουμε περισσότερο».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, Ελλάδα και Ισραήλ διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας καθώς και μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην έρευνα, την εξόρυξη και στην μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη σειρά των διακυβερνητικών συναντήσεων Ελλάδας – Ισραήλ στις αρχές του ’16, καθώς και την επόμενη μέρα να προχωρήσουμε στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, προκειμένου να δούμε σε ποιους τομείς μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα ώστε οι συνομιλίες που πραγματοποιήσαμε, να έχουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και να γίνουν πρακτικά βήματα και να μην μείνουμε μόνο σε συζητήσεις επί χάρτου», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.