“Παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα, η κοινή γνώμη υπήρξε ευνοϊκή και υποστηρικτική απέναντι στους πρόσφυγες με τρόπο που συνάδει με τον πολιτισμό και τις αξίες μας. Οι Αρχές μας επέδειξαν ανθρωπιά, ενεργώντας συχνά υπό συνθήκες πίεσης, αλλά σεβόμενες πάντα το διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το Λουξεμβούργο, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στην υπουργική σύνοδο ΕΕ-Ασίας (ASEM).
Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί απάντηση στην προσφυγική κρίση, υπογράμμισε επίσης ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει το κόστος των επιλογών άλλων στην περιοχή.
“Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης πρέπει να στηριχθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, αλλά και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της Αιγύπτου. Η κρίση όμως δεν θα σταματήσει αν δεν βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή κρίση και αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος”, ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.
Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε τρεις προτεραιότητες λέγοντας τα εξής: “Πρώτον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών στα σημεία αναχώρησης πριν από την είσοδο στην ΕΕ και τον χώρο Σένγκεν. Δεύτερον, πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά και εγκαίρως τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί σχετικά με τη μετεγκατάσταση και, ταυτοχρόνως, να προχωρήσουμε γρήγορα στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού δίκαιου καταμερισμού των βαρών για την κατανομή βάσει αντικειμενικών κριτηρίων των αιτούντων ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη. Τρίτον, η επανεγκατάσταση από την Τουρκία, και πιθανόν από τις γειτονικές χώρες, πρέπει να αρχίσει άμεσα”.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι προς αυτό το σκοπό, η Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει στην Αθήνα μια Διάσκεψη με θέμα τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή. “Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτή τη Διάσκεψη που συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του στόχου στον οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως, δηλαδή στην ευαισθητοποίηση ως προς το θέμα της προστασίας των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή μέσω της διευκόλυνσης του διαθρησκευτικού διαλόγου, του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, καθώς και των ακαδημαϊκών επαφών. Είναι πεποίθησή μας ότι αυτή η Διάσκεψη μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την ηθική νομιμοποίηση ενός οικουμενικού αιτήματος, της εξάλειψης δηλαδή των δυνάμεων που υπονομεύουν τον πλουραλισμό, θρησκευτικό και πολιτιστικό, που έχει στην περιοχή μια παρουσία τουλάχιστον 2.500 και πλέον ετών”, κατέληξε ο Ν. Κοτζιάς.