Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές.
Κατά τη συνομιλία του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στις συνθήκες περιφερειακής έντασης που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν και το προσφυγικό ζήτημα.
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε στον κ. Νταβούτογλου την αποδοχή της πρόσκλησης που ο Τούρκος πρωθυπουργός του είχε απευθύνει στην Νέα Υόρκη, προκειμένου να επισκεφθεί την Τουρκία. Ήδη υπάρχει διερεύνηση των ημερομηνιών για το ταξίδι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, η ελληνική κυβέρνηση έχει παρέμβει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το πώς θα παραμείνουν επί τουρκικού εδάφους οι πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονται εκεί, έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν τον επαναπατρισμό τους.
Η ελληνική θέση είναι ότι πρέπει να γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν και σε ποιο βαθμό οι Βρυξέλλες το θέτουν στην Άγκυρα. Όπως είναι γνωστό, στις διαπραγματεύσεις έχει παρέμβει σε διμερές επίπεδο η Γερμανία η οποία, θέλοντας να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί καλύτερα με την ΕΕ, υποστηρίζει και την οικονομική ενίσχυση της Άγκυρας, αλλά και την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Όλα αυτά τα θέματα περνούν εκ των πραγμάτων και από την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως είναι γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται να “ξεπαγώσει” σειρά κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επειδή η Τουρκία αρνείται να την αναγνωρίσει. Η Ελλάδα έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι σε συνάρτηση με την τήρηση των κριτηρίων, αλλά και με την αλλαγή της συμπεριφοράς της στο Αιγαίο και στο Κυπριακό.
Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνουν ότι είναι λάθος εκ μέρους της ΕΕ να συνδέει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την συνεργασία της Άγκυρας στο προσφυγικό, γιατί η ΕΕ έχει εντελώς δικό της πλαίσιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων που οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες οφείλουν να τηρούν.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας, όταν πραγματοποιηθεί, θα είναι πολύ μεγάλη. Θα συζητηθεί εκ των πραγμάτων το Κυπριακό, η επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών για το Αιγαίο που έχουν παγώσει λόγω των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, το προσφυγικό, η κατάσταση στην Συρία, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.