Το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής, παραβίασης του διεθνούς κανόνα δικαίου, αλλά και ανάγκης ενοποίησης της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σε συνθήκες ασφάλειας για τους Κυπρίους, περιλαμβανομένων και των μειονοτήτων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τις συνομιλίες του στην Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογο του Ιωάννη Κασουλίδη.
“Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν όλα τα αγαθά και το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων και οι Ελληνοκύπριοι θα νιώθουν ασφαλείς σε μια σταθερή Κυπριακή Δημοκρατία”, επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς. Και για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα.
Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός είπε ακόμη ότι συζήτησαν με τον κ. Κασουλίδη διεξοδικά τα ζητήματα του μεταναστευτικού, που “βρίσκουν στο μάτι του κυκλώνα την Ελλάδα, γιατί είναι το προπύργιο της ΕΕ”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν είναι δυνατόν τρίτες χώρες, όπως η Ελλάδα, να πληρώνουν επιλογές άλλων. “Εμείς ούτε θέλαμε, ούτε συμβάλαμε, ούτε επιδιώξαμε πόλεμο στη Λιβύη ή στη Συρία. Κατά συνέπεια θεωρούμε άδικο να πληρώνουμε κύρια οι χώρες που δεν συμμετείχαν στις αιτίες του μεταναστευτικού ρεύματος”, επεσήμανε. Συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε ήδη φροντίσει, “αλλά τουλάχιστον να φροντίσει τώρα, και την ύστατη στιγμή να υπάρξουν εκείνες οι δαπάνες που θα διασφαλίσουν υποδομές ανθρώπινες, υποδομές εργασίας και μόρφωσης για τους μετανάστες στο εσωτερικό του αραβικού κόσμου, δηλαδή στην Ιορδανία και στη Λιβύη, και θα πρέπει να προσέξουν πολύ να μην αφήσουν να αποσταθεροποιηθούν κράτη, όπως είναι η Αίγυπτος, το Σουδάν και το υπό κατάρρευση κράτος της Σομαλίας και να ληφθούν μια σειρά από μέτρα στην περιοχή, ώστε να αποτρέπουν την γέννηση του μεταναστευτικού προβλήματος”.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε τη χρονική συγκυρία της επίσκεψης του κ. Κοτζιά κρίσιμη και είπε ότι είχαν εκτεταμένες συνομιλίες, αρχικά σε κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών και στη συνέχεια σε διευρυμένο σχήμα με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Επεσήμανε δε ότι μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων.
Απαντώντας σε ερώτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εν όψει και των διεργασιών που αναπτύσσονται στις Βρυξέλλες για άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων εντός του πρώτου τριμήνου του 2016, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως ίσως το 2016 να αντιμετωπίσουμε θέματα, όμως είναι δίκαιο και σωστό, εξήγησε, ότι για να γίνουν κινήσεις από εμάς σε ζωτικής σημασίας εθνικά θέματα θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την Τουρκία.
“Όσοι ενδιαφέρονται για να μπορέσει αυτό το πράγμα να υλοποιηθεί και να είμαστε και δημιουργικοί και συνεργάσιμοι πρέπει να κινηθούν και προς την Τουρκία”, κατέληξε.