Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόσο για το προσφυγικό ζήτημα όσο και για τη διαφύλαξη των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο, θέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Η ελληνική πλευρά, εδώ και καιρό, είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία με τρόπο ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Στόχος της Ελλάδας ήταν να προχωρήσει μια συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους από τα ελληνικά νησιά που τους τελευταίους μήνες έχουν επιβαρυνθεί δραματικά, να σταματήσει το Αιγαίο να μετράει νεκρούς και να μπει φραγμός στο αίσχος της εκμετάλλευσης προσφύγων από λαθρέμπορους, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Στην κατεύθυνση αυτή, σταθερή επιδίωξη της Αθήνας είναι η υποδοχή και η ταυτοποίηση προσφύγων να γίνεται στην ενδοχώρα της Τουρκίας και στη συνέχεια και η απευθείας επανεγκατάστασή τους στις χώρες υποδοχής της ΕΕ.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα, που μέχρι σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ενεργοποίησης των θεσμών της ΕΕ, προκειμένου το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει αυτή η συνεργασία με την Τουρκία και να δοθεί βοήθεια στη γειτονική χώρα για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι το σχέδιο δράσης πρέπει να εφαρμοστεί με όρους αλληλεγγύης και βοήθειας στην Τουρκία, χωρίς όμως υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα.
Ως προς τη διαφύλαξη των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, για τη Σύνοδο Κορυφής, ότι «αυτό που ενδιέφερε την Ελλάδα -καθώς και την Κύπρο η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο- ήταν η συμφωνία αυτή να μην οδηγήσει στη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, με αντάλλαγμα το "ξεπάγωμα" κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας που αφορούν την Κύπρο».
«Η Ελλάδα, εκπροσωπώντας και την Κύπρο, προώθησε στο κείμενο των Συμπερασμάτων διατυπώσεις που επιτρέπουν να διατηρηθούν ανοιχτά τα ζητήματα που έχουν τεθεί από τις δύο χώρες στην πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση πέτυχε, επίσης, όλες οι αναφορές στα «κοινά σύνορα της Ευρώπης» να συμπληρωθούν από αναφορές στη συναίνεση και τη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων χωρών σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Με τον τρόπο αυτό έκλεισε και το ζήτημα της φημολογίας που είχε ανοίξει τις τελευταίες ημέρες για «κοινές θαλάσσιες περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Η ελληνική πλευρά πέτυχε ακόμη να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, η οποία σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχει να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων, τα έργα για τη δημιουργία σημείων πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης, και το κόστος για τη διατήρηση της επιφυλακής στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.
Στο κλίμα αυτό, εκφράζεται ικανοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης και για τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να στηριχτούν με χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.
«Όλα αυτά δεν ήταν δεδομένα στην αρχή της Συνόδου. Το αρχικό προσχέδιο του Κειμένου Συμπερασμάτων άφηνε αρκετά κενά, το ίδιο και οι τοποθετήσεις κάποιων από τα κράτη-μέλη, ενώ η φημολογία για κοινές περιπολίες με την Τουρκία είχε λάβει αρκετά μεγάλη έκταση», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι αποτελεί επιτυχία της Ελλάδας το γεγονός ότι κατάφερε να διαφυλάξει μια τελική απόφαση που να διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις, και μάλιστα χωρίς να βρεθεί αντιμέτωπη με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.