Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δαλαβέκουρας, αναφερόμενος στην έξαρση του εθνικισμού στα Βαλκάνια, την οποία χαρακτήρισε “επικίνδυνη” και με καταστροφικό προηγούμενο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξαγγελία του Αλβανού πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, για νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη χορήγηση αλβανικής υπηκοότητας σε όλους τους Αλβανούς που ζουν εκτός της χώρας, επεσήμανε ότι δεν είναι ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειες σχετικά με ένα τέτοιο νομοσχέδιο, όμως σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα εξετάσει προσεκτικά το ζήτημα. “Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην περιοχή μας, ακριβώς γιατί ο εθνικισμός αποτελεί υπαρκτή απειλή”, σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας, και πρόσθεσε: “Η έξαρση του εθνικισμού, το τελευταίο διάστημα, σε μία περιοχή όπως τα Βαλκάνια, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά εθνικιστικές και αλυτρωτικές συμπεριφορές, στάσεις και ενέργειες, είναι επικίνδυνη. Είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η έξαρση του εθνικισμού”.
Αναφορά έκανε και στα Σκόπια, την ηγεσία των οποίων κατηγόρησε ότι δεν έχει απαντήσει ουσιαστικά στο Μνημόνιο κατανόησης που πρότεινε η ελληνική πλευρά. “Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να πετύχουμε λύση και αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να γίνουν βήματα προς τα εμπρός και νομίζω ότι η σημαντικότερη πρωτοβουλία ήταν η πρόσφατη επιστολή-πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, με την οποία η χώρα μας πρότεινε την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο περιγράφονται με ακρίβεια το πλαίσιο και οι παράμετροι της επιδιωκόμενης λύσης, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές. Δυστυχώς, από την απάντηση που λάβαμε από την πλευρά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας απουσιάζει η ουσία. Λάβαμε μεν μία επιστολή, στην οποία όμως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απάντηση στο συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο προτάθηκε από την Ελλάδα”, τόνισε.
Όσο για το θέμα της διεθνούς ονομασίας της γλώσσας και της εθνικότητας των Σκοπίων, εξέφρασε την άποψη ότι δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα επίθετα “μακεδονικός” και “μακεδονική”, εφ'όσον δεν έχει ακόμα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. “Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι η χρήση των επιθετικών προσδιορισμών (...) έχει άμεση συνάρτηση με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Γι αυτό τον λόγο και είναι ξεκάθαρη η θέση της Ελλάδας σε όλα τα διεθνή fora, στα οποία συμμετέχει, ότι δεν πρέπει να γίνεται η χρήση αυτών των όρων”, εξήγησε.