Την νέα νίκη Τσίπρα, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ, επιχειρούν να ερμηνεύσουν ανταποκριτές και αρθρογράφοι του γερμανικού τύπου. Επικεντρώνουν στην ευθύνη που αναλαμβάνει τώρα με την συγκατάθεση του ελληνικού λαού για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και στην υλοποίηση του τρίτου προγράμματος.
Επίσης, ο γερμανικός Τύπος βλέπει στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών την επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στην ευρωζώνη, καθώς απέρριψαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της δραχμής, αλλά και την πρόθεσή τους να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα όμως τονίζει ότι πλέον ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει ότι πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και από την άλλη οι πιστωτές της Αθήνας ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Τσίπρα.
«Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα μετά τις εκλογές», σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung. «Πλέον δεν υπάρχει ελπίδα για μια εύκολη λύση εξόδου από την κρίση χρέους», προσθέτει.
Αυτές οι εκλογές απέδειξαν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ότι η πλειονότητα των Ελλήνων έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιανθεί εντός της ευρωζώνης και έχει κατανοήσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να σωθεί. «Έπειτα από αυτή την Κυριακή έχει έρθει η ώρα όχι μόνο να ανοικοδομηθεί η χώρα, αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική», καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.
«Οι Έλληνες προσέφεραν μια δεύτερη θητεία στον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει», τονίζει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche. Πάντως το περιοδικό τονίζει ότι ο Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που υπογράφει ένα πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και παρόλα αυτά επανεκλέγεται.
«Ο Αλέξης Τσίπρας θράμβευσε στις εκλογές, όμως οι απαιτήσεις των πιστωτών δεν του αφήνουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία: Τώρα δεν χρειάζεται να επιθυμεί να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά μπορεί να επικεντρωθεί στη χώρα του», τονίζει το περιοδικό Spiegel.
Ο Γενς Μπάστιαν, πρώην μέλος της taskforce, εκτιμά μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει χρόνο να χαρεί τη νίκη της, καθώς έχει πολλά να κάνει. Πάντως ο Μπάστιαν υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει τους συντηρητικούς αντιπάλους του για τρίτη φορά, ενώ προσθέτει ότι οι εκλογές απέδειξαν ξεκάθαρα ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.
Τέλος, η Die Welt τονίζει ότι το σημαντικότερο αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.
«Στην ασημαντότητα η πρώην αριστερά πτέρυγα»
«Τρίβουν τα μάτια τους πολλοί παρατηρητές», περιγράφει την εντυπωσιακή επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ο ανταποκριτής του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου. «Οι δημοσκόποι προέβλεπαν μάχη στήθος με στήθος με τον Ευάγελλο Μεϊμαράκη και τι συνέβη τελικά; Μια εντυπωσιακά καθαρή νίκη για τον Τσίπρα. Εκτός αυτού ο Τσίπρας οδήγησε την πρώην αριστερά πτέρυγα του κόμματός του στην ασημαντότητα (…) Επιτυχία για τον Τσίπρα παρά τα capital controls, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, παρά τη διαίρεση του κόμματός του».
Η Mannheimer Morgen παρατηρεί: «Ο Αλέξη Τσίπρας, ο αγωνιστής για μια υπερήφανη και ανεξάρτητη Ελλάδα, έγινε ένας πολιτικός που αθέτησε τις υποσχέσεις του, όπως πολλοί άλλοι πριν από αυτόν. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι είναι μεταρρυθμιστής και να κάνει αυτό για το οποίο δεν εξελέγη: να αναμορφώσει τη χώρα και τη διοίκηση και να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εάν ο νέος πρωθυπουργός βάλει στη γωνία την ιδεολογία του και σχηματίσει ευρύ συνασπισμό. Τόσο ευρύ όχι μόνο για να ζητήσει πολλά από τους Έλληνες, αλλά να κάνει την ελπίδα να επιστρέψει».
Η Badische Zeitung θεωρεί ότι ο εξοστρακισμός της ριζοσπαστικής συνιστώσας θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα. «Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία, από την αριστερά πλευρά του πολιτικού χώρου να κινηθεί προς το κέντρο και να γίνει ένα λαϊκό κόμμα διαμαρτυρίας. Επειδή ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναδιοργάνωση καλό θα ήταν ο Τσίπρας να σχηματίσει ευρύ συνασπισμό. Κι αυτό να γίνει σύντομα. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει κι άλλους νόμους για μεταρρυθμίσεις».
Ρόμπιν Γουντ ή Ηρακλής;
Μια άλλη προσέγγιση κάνει η Hessische Niedersächsische Allgemeine. «Το ότι όλως εξαιρέτως ο Τσίπρας βγήκε πρώτος μπορεί να οφείλεται στην απελπισμένη θέση πολλών Ελλήνων, που βλέπουν στον Τσίπρα, κάποιον σαν τον Ρόμπιν Γουντ, έναν αγωνιστή για τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Αλλά σε αναφορά με το βουνό των προβλημάτων χρειάζεται να γίνει Ηρακλής. Υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν τα καταφέρει. Αλλά και διαφορετική να ήταν η έκβαση των εκλογών, δεν θα προκαλούσε αισιοδοξία. Διότι όλα τα ελληνικά κόμματα είναι λίγο έως πολύ συνυπεύθυνα για την κατάσταση του πολιτικού συστήματος. Και φαίνονται ανίκανα να λύσουν τα προβλήματα γιατί είναι μέρος των προβλημάτων».
Κατά την άποψη του σχολιαστή της Pforzheimer Zeitung οι εκλογές κατέδειξαν το εξής: «οι ακραιφνείς αριστεροί, που διασπάστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο πλέον, οι Έλληνες επιβεβαίωσαν χωρίς να το πολυθέλουν την μεταρρυθμιστική πολιτική του Τσίπρα. Παράλληλα οι εκλογές ανέδειξαν την έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική με τη συμμετοχή κάτω του 60% (…) Μπορεί ο Τσίπρας να λάμπει, αλλά η Ελλάδα έχει σκληρό δρόμο μπροστά της με άγνωστη έκβαση».
Πηγή: ΑΠΕ- Deutsche Welle