Επιδείνωση της ύφεσης παρά την τήρηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις προβλέπει μέρος του γερμανικού τύπου για την Ελλάδα, ακόμη και μετά την εκταμίευση του τρίτου πακέτου στήριξης.
Η άποψή ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει ακόμη και μετά το τρίτο πακέτο στήριξης εκφράζεται στην εφημερίδα Berliner Zeitung. Ο συντάκτης του άρθρου, αναλύει για ποιους λόγους η χώρα θα βρεθεί σε χειρότερη μοίρα. «Το χρέος ανέρχεται ήδη στο 175% του ΑΕΠ και σε δύο χρόνια αναμένεται να αγγίξει το 200%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Τότε θα μιλάμε για τέταρτο πακέτο στήριξης. Ή για Grexit. Ή μήπως για κούρεμα; Προς το παρόν τηρείται σιγή ως προς αυτό. Πρέπει όμως να μιλήσουμε. Γιατί όσο πλανάται το φάντασμα Grexit, δεν πρόκειται να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Χωρίς επενδύσεις όμως η χώρα δεν θα ορθοποδήσει. Σίγουρα, η πτώχευση της Ελλάδας το 2010 ήταν ευθύνη της ίδιας της χώρας. Όμως το πρόγραμμα στήριξης που επέβαλαν η τρόικα της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στη χώρα, έσωσε προ πάντων γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Την Ελλάδα οδήγησε σε τόσο δραματική ύφεση που στο μεταξύ στη χώρα δραστηριοποιούνται φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς σύνορα, που συνήθως βοηθούν σε χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές. Το ΔΝΤ παραδέχτηκε ήδη πριν από δύο χρόνια ότι η πολιτική λιτότητας δεν ήταν αποτελεσματική. Τώρα ζητάει αυτό που ο παραιτηθείς έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο καθηγητής με το δερμάτινο, ζητούσε με ενοχλητικό μεν τρόπο, δικαίως δε: ένα κούρεμα χρέους». Ένα σημαντικό τμήμα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην επιστροφή στη δραχμή και δεν θα συμφωνήσει σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας τις επόμενες μέρες. Προβλέπεται η διάσπαση της παράταξης καθώς και νέες εκλογές. Ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής μολονότι «παραδόθηκε» στους δανειστές και αναμένεται να τις κερδίσει, εάν στο μεταξύ δεν προλάβει το Grexit να ρίξει τη χώρα στο γκρεμό. 'Όποιος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τον Τσίπρα, πρέπει να θέλει Grexit', θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα εξ αντιδιαστολής».
Πνεύμα ομόνοιας μεταξύ Αθήνας και θεσμών
Αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις διαπιστώνει σε άρθρο της η εφημερίδα FAZ. «Οι διαπραγματευτές των θεσμών έχουν μείνει έκπληκτοι: Στην Ελλάδα ξαφνικά προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις που αναβάλλονταν εδώ και τόσο καιρό. Στους διαδρόμους των υπουργείων αιωρείται ένα πνεύμα ομόνοιας. (…) Κανονικά η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να σβήσει τη λέξη τρόικα από το λεξιλόγιο, γιατί υποτίθεται ότι συμβολίζει όλα τα δυσμενή προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν και υποδούλωσαν τη χώρα. Όμως συνεχίζει να εμφανίζεται σε έγγραφα που ανταλλάσσουν οι διαπραγματευτές των θεσμών με τους συναδέλφους τους από την Αθήνα. Ένα σημάδι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποκύπτει στο αναπόφευκτο».
Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας δημοσιεύεται σχόλιο για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα: «Τους τελευταίους μήνες η ευρωζώνη έδειξε προ πάντων ότι μπορεί σήμερα να χειριστεί τις κρίσεις καλύτερα απ' ό,τι πριν από τρία ή πέντε χρόνια. (…) Η παρέκκλιση της Αθήνας από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων αποτέλεσε μια πραγματική πρόκληση για την ευρωζώνη. Όμως σε αντίθεση με το 2011 και το 2012 η ευρωζώνη κατάφερε να αποτρέψει την εξάπλωση των ελληνικών αναταραχών σε άλλες χώρες». Τέλος ο οικονομολόγος που υπογράφει το άρθρο αναφέρει: «Με την υπόσχεση να ελαφρύνει την Αθήνα από το βάρος του χρέους σταδιακά, η Ευρώπη δίνει τα σωστά κίνητρα: Η Αθήνα πρέπει να ανταποκριθεί».
Στον απόηχο τον θυελλωδών διαπραγματεύσεων μεταξύ Eλλήνων και Ευρωπαίων πολιτικών γίνονται όλο και πιο έντονες οι συζητήσεις περί Ευρώπης και ευρωπαϊκής ιδέας. Έτσι, στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Βρετανός πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντένις ΜακΣέιν επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ σχολιάζει την εικόνα της Γερμανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στην Ευρώπη επικρατεί όλο και περισσότερο η εντύπωση -ακόμη και μεταξύ φίλων- ότι η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει σοβαρά ότι μπορεί να υπαγορεύσει σε άλλα κράτη πώς πρέπει να κυβερνηθούν. Έτσι δημιουργείται και η άσχημη εικόνα 80 εκατομμυρίων αλαζόνων Γερμανών που θέλουν να διώξουν δέκα εκατομμύρια φτωχούς Έλληνες από την ΕΕ. Η κριτική που ασκείται είναι συχνά παράλογη και άδικη» γράφει ο ΜακΣέιν υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία δεν ευθύνεται για τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας.
Πηγή: Deutsche Welle