Κομισιόν: Αν η Ελλάδα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις λεφτά δεν έχει

Ναι μεν αλλά... από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δάνειο - γέφυρα που θα καλύψει τις (κάτι παραπάνω από) επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόφσκις, αν η Ελλάδα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις, η ΕΕ θα μπλοκάρει τη χρηματοδότηση.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε για τυχόν καθυστερήσεις ενώ πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις για την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Ο Ντομπρόφσκις πάντως υπερασπίστηκε την απόφαση να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο- γέφυρα παρότι η ελληνική Βουλή δεν είχε ακόμα ψηφίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο σύνολό του, λέγοντας πως οι πόροι αυτοί ήταν σημαντικοί ώστε να μην περάσει η χώρα στην αφερεγγυότητα και πως δόθηκαν μόνο όταν η Βουλή είχε ψηφίσει ένα τμήμα των μεταρρυθμίσεων.

Προειδοποίησε ωστόσο πως η ΕΕ «στο χειρότερο σενάριο» θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ εάν η Ελλάδα παραβιάσει τις συμφωνίες και δεν αποπληρώσει το έκτακτο δάνειο. Σημείωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα μας» αλλά η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για την αλληλεγγύη.